Grønlandsk spillefilm roses opp i skyene

Den grønlandske filmen «Inuk» hadde dansk premiere i jula.

Inuk - filmplakat

I jula hadde den grønlanske filmen «Inuk» premiere i Danmark.

Spillefilmen «Inuk» fra 2010 har allerede vunnet 20 internasjonale filmpriser. Nå i julen hadde filmen endelig premiere på danske kinoer.

Spillefilmen ble i 2012 av den grønlandske Oscar-komiteen nominert i kategorien «Beste utenlandske film» ved Oscar-prisuddelingen i Hollywood.

Nå gir den danske avisen Berlingske Tidendes filmanmelder fem av seks mulige stjerner til filmen, opplyser den grønlandske avisen sermitsiaq.ag.

– Barsk realisme går hånd i hånd med overveldende natur i debuterende Mike Magidsons vakre og forstemmende «Inuk». Etter å ha mistet sin far flytter gutten Inuk til Nuuk med sin mor. Her vokser han opp i en verden preget av vold og alkohol - det moderne Grønlands sosiale svøpe.

Det skriver Berlingske Tidende i sin anmeldelse av spillefilmen.

«Inuk» kan ses på danske kinoer frem til 24. januar.

Mike Magidson har skrevet manuskriptet i samarbeid med den franske antropologen Jean-Michel Huctin og Ole Jørgen Hammeken, som spiller fangstmannen Ikuma i filmen.

Filmen er realistiskt og tar seeren med på en spennende og forstemmende reise til det ufremkommelige, men vakre, Nordgrønland, men også inn i den grønlandske sjel – helt inn i isens hjerte, hvor fortidens ånder hvisker om det som var en gang.