NRK Meny
Normal

Lover å være hos urfolk i en uke hvert år hvis han blir statsminister

Nå har Tony Abbott vært Australias statsminister i over ett år.

Tony Abbott

Tony Abbott (57) fikk applaus da han i 2012 kom med sitt store løfte. Nå har han vært statsminister i over ett år og Abbott viser seg å være mann for sine ord.

Foto: MARK GRAHAM / Afp

Lenge før det føderale valget i Australia høsten 2013 lovte Tony Abbott å tilbringe en uke hvert år hos landets urfolk hvis han ble valgt som statsminister, skriver ABC News.

31. januar 2012 holdt Abbott tale til forsamlingen i National Press Club. Der sa han følgende:

– Jeg vil for alltid få slutt på den langvarige mistanken om at koalisjonen har et godt hode, men et kaldt hjerte når det gjelder håndtering av urfolk. Hvis jeg blir statsminister så vil jeg tilbringe minst en uke hvert år i et urfolkssamfunn, fordi hvis disse stedene er gode nok for australiere å leve i, bør de også være gode nok for en statsminister og ledende tjenestemenn å bo i, uttalte Abbott.

Dette løftet ble senere gjentatt ved flere anledninger i forbindelse med valgkampen 2013.

I høst kunne BBC Asia under tittelen «Australia Prime Minister Tony Abbott governs from indigenous area» melde om Tony Abbott styrer landet fra urfolks bosetningsområde. I midten av september i år tilbragte han en hel uke i et fjerntliggende urfolkssamfunn i Northern Territory.

Australias 28. statsminister

Anthony John «Tony» Abbott (57) er den 28. og nåværende statsminister i Australia.

Han har hatt stillingen siden 2013, og vært leder av Venstre siden 2009. Abbott er parlamentsmedlem som representerer Sydney-baserte «Division of Warringah», etter først å ha blitt valgt inn på et 1994 suppleringsvalg.

Abbott er født i London i Storbritannia. Han har en australsk mor og engelsk far, og emigrerte til Sydney med sine foreldre i 1960.

Før han ble valgt inn i parlamentet studerte han for en Bachelor i økonomi og en Bachelor i juss ved Universitetet i Sydney, og senere for en Master of Arts i filosofi, politikk og økonomi som Rhodes Scholar på Dronningens College i Oxford i Storbritannia.

Abbott ledet en koalisjon under valget i 2010, noe som resulterte i en hang parlamentet.

Etter forhandlinger dannet imidlertid Labor en regjering med støtte fra en parlamentsmedlemmer fra De Grønne og tre uavhengige parlamentsmedlemmer.

I 2013 ledet han koalisjonen til seier, og ble sverget inn som den 28. statsminister i Australia 18. september 2013.

Landets urfolk kalles boriginere. Det finnes i dag omkring 517 000 aboriginer i Australia, fordelt over hele landet. I Australia bor det cirka 22,5 millioner innbyggere.