Hopp til innhold

Kanadier med 4500 reinsdyr skal gi seg – søker etterfølger

Eventyreren Tonje Blomseth vurderte en stund å ta med seg reindriftskjæresten til Canada for å overta en flokk med flere tusen reinsdyr.

Per Anders Eira og Tonje Blomseth

Per Anders Eira og Tonje Blomseth vurderte å jobbe for Lloyd Binder.

Foto: Knut Langeland

Der lover nemlig kanadieren Lloyd Norman Binder en stor flokk med rein, gode beiteforhold og lite rovdyr til den personen som etterhvert vil kjøpe seg inn i flokken hans.

– Jeg planlegger fremover, slik at jeg kan få noen til å ta over som sjefsgjeter når den nåværende går av med pensjon, sier reindriftsutøveren Lloyd Norman Binder.

Han har vært og er i kontakt med flere aktører som er interessert i å se på flokken med 4.500 rein, og diskutere valg av muligheter. Binder kom også med samme tilbud i 2011.

Eventyreren og Trondheims-jenta Tonje Blomseth og reindriftskjæresten Per Anders Eira har vært i kontakt med Binder, og det var oppe for diskusjon om de skulle ta sjansen.

– Vi mailet med han og sa vi var interessert, men på det tidspunktet visste ikke vi at han var interessert i at vi skulle ta over drifta. Vi trodde det var bare for en periode, men når vi fikk vite at det var overtakelse, så trakk vi oss.

Vidda Canada

Dette viddelandskapet, med tilhørende rein, ønsker Binder nå å videreføre til noen som er interessert i å ta over driften og etterhvert kjøpe seg inn.

Foto: PRIVAT/James Raffan

Spredde seg raskt

Lloyd Norman Binder bor i Inuvik, som ligger i Northwest Territories i Nord-Canada. Binder er etterkommer av Pulk- og Utsi-slektene i Finnmark. Binders samiske forfedre kom til Northwest Territories på 1930-tallet, og han har drevet med reindrift hele livet.

Tilbudet hans har gått som en farsott i sosiale medier, hvor mange har blitt lokket av den eksklusive muligheten.

Store arealer og lite rovdyr er den rene drømmen for en reindriftssame, særlig for en som bor i Finnmark hvor de må tvangsslakte for at det skal være gode nok kår.

Lloyd Binder

Reineieren Lloyd Binder er en av de største i verden på rein. Nå planlegger han å gi seg i løpet av de nærmeste årene.

Foto: PRIVAT/Kristian Binder

Mange reindriftsutøvere kunne ha tenkt seg å jobbe for Binder, men det han ønsker seg er at vedkommende flytter til Canada på heltid.

– Jeg har egentlig ikke et problem å finne gjetere. Men jeg tror at personen også vil ha mer enn en jobb, så det virker logisk å ha denne personen klar til å bli en sentral aksjonær i selskapet. Det betyr egentlig å bli kanadisk og leve her, sier Binder.

Det skal ikke stå på opplevelsen og eventyret for Tonje og Per Anders del, men å forlate alt i Norge for så å bygge et nytt liv i Canada er uaktuelt.

– Vi har altfor mange vi er glade i her i Norge og mye som holder oss tilbake til at vi kunne flyttet og levd der for resten av livet.

Mener det er plass til 20.000 reinsdyr

Fra begynnelsen på 1900-tallet og fram til midten av 1930-tallet ble det gjort flere forsøk på å introdusere samisk reindrift i Northwest Territories, på Baffin Island og i Newfoundland i Canada. Til Grønland og i Alaska i USA er det også fraktet reinsdyr fra Finnmark, med varierende hell.

Tonje Blomseth og Per Anders Eira

Tonje Blomseth og Per Anders Eira mailet en periode med Lloyd Binder for å få høre mer om tilbudet hans.

Foto: Liv Engholm

Binder har bygd opp flokken til at det er 4.500 reinsdyr der nå, men han mener at vegetasjonen er god nok til at det er plass til 20.000 hvis etterkommeren vil øke bestanden.

Selv om man kunne blitt den rikeste reindriftsutøveren i verden, så er ikke penger noe verken Tonje eller Per Anders streber etter.

– Penger er ikke alt. Hvis man mot viljen sin flytter på andre siden av jorden for kun penger, så synes jeg man gjør det på feil grunnlag. Det går an å tjene penger på andre måter enn å flytte til den andre siden, sier hun.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.