Tomtesøknaden til melkebil-kjendis behandles i morgen

Hovedutvalg for miljø, plan og samfunnsutvikling i Karasjok kommune behandler mandag Geir Ole Fredengs søknad om å bygge funkisboliger midt i bygda.

Geir Ole Fredeng

Karasjokingen gjør det bra som eier av melkebilselskapet Fredeng AS. Han satser også på eiendomsmarkedet.

Foto: Ingvill Sunnby / NRK

Melkeveien-stjernen Geir Ole Fredeng vil bygge billige bolighus, men føler seg motarbeidet i hjemkommunen Karasjok.

Rådmannen sier i sin innstilling at søknaden til Fredeng må avslås, fordi den bryter med kommunens vedtatte reguleringsplan.

Naboene Kirsten og Martin Pope aksepterer heller ikke at søknaden til Fredeng innvilges, og vil forfølge saken videre dersom klagen ikke tas til følge. I sin klage til Karasjok kommune bemerker familien Pope at søknaden med tegning og plan avviker i vesentlig grad fra eksisterende reguleringsplan.

Her finner du møteinnkallelsen (ekstern lenke)

I nabokommunen Kautokeino blir Fredeng imidlertid møtt med åpne armer og ledige tomter.

– Jeg er positivt rystet over den gode mottakelsen i Kautokeino, uttalte Fredeng i forrige uke.

Skuffet over hjemkommunen

Fredeng ble i fjor vinter kjent i NRK-serien Melkeveien, der han som direktør i transportfirmaet Fredeng AS sammen med sine sjøfører transporterer melk for Tine-meierier i Finnmark.

Fredeng ønsker å bygge to tremannsboliger i to etasjer på eiendommen i Bigán Ovllá Geaidnu på Márkannjárga.

Hvert av byggene inneholder tre boenheter. To boenheter i første etasje og én boenhet i andre etasje.

Byggene er tegnet i funkisstil, det vil si at byggene preges av et forenklet formspråk med store flater, rette linjer og geometriske former, samt flatt tak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her vil Geir Ole Fredeng bygge

Her vil Geir Ole Fredeng bygge sine funkisboliger.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er boligmangel i Karasjok. Selskapene jeg har sysselsetter rundt 30 personer. Det er ingen hemmelighet at jeg blant andre har hatt i tankene mine egne sjåfører på melkebilene, når jeg har planlagt å bygge boliger i Karasjok, forklarer Fredeng til ifinnmark.no.

Han er veldig skuffet over hjemkommunen sin.

– Når jeg etter tre måneder endelig får svar, så får jeg beskjed om å redegjøre for behovet for tomtene, sier en oppgitt Fredeng, som føler seg motarbeidet i Karasjok.

Fikk tomter på dagen i nabokommunen

I nabokommunen Kautokeino fikk Fredeng ja på dagen. Han har nå fått flere tomter til disposisjon, og regner med å starte med boligbygging til våren.

– De ringte meg fredag klokken 10 og tilbydde meg tomter i Kautokeino. Jeg hoppet i bilen og kjørte rett til Kautokeino. Klokken 11:30 satt jeg i allerede i møte med kommunen, sier Fredeng, som er veldig glad for den gode mottakelsen i nabokommunen.

– Jeg har tro på boligmarkedet i Kautokeino, og ønsker å bygge billige leiligheter og hus for salg. Hvor mange det blir, det kommer ann på interessen, sier han.

Fredeng, som var den som betalte mest skatt i Karasjok i 2013, vurderer nå å ta med hele firmaet sitt og flytte til Kautokeino.

– Når jeg først skal investere en plass, så mener jeg at man også skal betale skatt til den plassen. Jeg kan godt flytte til Kautokeino, det er fint å prøve å bo andre plasser enn Karasjok. Og Kautokeino er jo og en samisk kommune, så jeg vurderer seriøst å flytte, uttalte han i forrige uke.

NRK har ikke lyktes med å få Geir Ole Fredeng i tale i dag.