Hopp til innhold

Tok til tårene etter tv-opptak

I ukens «Studio Sápmi» forteller Lars Magne Andreassen hvordan stemninga er i Tysfjord etter sex-overgrepene. Andreassen fikk det tungt etter et følelsesladd intervju.

Her bryter Lars Magne sammen

Lars Magne Andreassen klarer ikke å holde tårene tilbake.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Politiet har etterforsket 151 seksuelle overgrepssaker i Tysfjord-komplekset, og tatt ut ti tiltaler. Den yngste var bare fire år da overgrepene skal ha startet, ifølge politiet.

Andreassen er direktør på det samiske kultursenteret «Árran» i Tysfjord. Han forteller at Tysfjord-samfunnet er i sjokk over omfanget av overgrepene.

– Vi er i sjokk, vi visste ikke at det var så mange tilfeller, vi er i sjokk over grovheten i overgrepene. Alle de livsskjebnene som vi nå har fått forklaring på. Men vi er også veldig stolte. Vi er stolte over de som har stått frem og fortalt om overgrepene. Vi er stolte over samfunnet våres som har våget å være sårbar overfor hele Sápmi og det norske samfunnet, forteller Lars Magne i ukens «Studio Sápmi».

Snakk om psykiske problemer

Tarjei Jensen Bech gjester også «Studio Sápmi», han er i dag fylkesvaraordfører i Finnmark.

Tarjei vokste opp med en far som slet psykisk, men dette var et tabubelagt tema som familien ikke snakket om. Det synes Tarjei ikke er en god ide, han anmoder samfunnet om å tørre å snakke om psykiske lidelser.

– Jeg sjøl fortalte aldri til vennene mine om faren min, at han slet psykisk og hadde prøvd å ta livet sitt. Men jeg tror åpenhet gjør det lettere for alle. Jeg hadde sikkert hatt det lettere hvis jeg kunne ha snakket åpent om det i ungdomsårene. Pappa ville sikkert hatt det lettere. Jeg tror åpenhet er veien å gå i slike saker, forteller Tarjei.

I 2016 tok faren livet sitt, men dette kom ikke som et sjokk på Tarjei.

– Jeg ble ikke overrasket, men man greier jo aldri å forberede seg på sånt. Pappa sa en gang til meg at jeg burde forberede meg på at en dag så ville han være borte. Men man klarer uansett ikke å forberede seg på noe sånt, forteller en åpenhjertig Tarjei i ukens «Studio Sápmi».

Tarjei var sjøl døden nær på Utøya i 2011 hvor han ble skutt i beinet. Her forteller Tarjei hvordan Utøya-terroren har påvirket han psykisk.

Tarjei Jensen Bech snakker ut om livet etter Utøya

Ondt Blod

Ukens artist er metalbandet «Ondt Blod», i 2016 var bandet nominert for Spellemann under kategorien «årets nykommer». Flere av låtene har sirkulert på NRK P3`s spilleliste.

Bandet jobber med nytt album som slippes i mars. Bandet beskriver albumet slik:

«Natur» (navnet på albumet) er nordnorsk punkrock med samiske røtter, hvor hardcore og metall møter frekk frihetsrock, bjørnen møter Pet Sounds.

«Studio Sápmi» kan du se her, og på NRK1 søndag klokken 2325.

Musikkgruppa Ondt Blod

Rock`n roll i Studio Sápmi med "Ondt Blod".

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Korte nyheter

 • – Eanadoallošiehtadallamat nohket otne

  Otne de galget Norgga boanddaid searvvit ja stáhta geargat eanandoallošiehtadusain. Goappašat bealit doalahit áigemeari mii lea otne, dieđiha Norgga Boanddaid Searvi. Boanddat gáibidedje 11,5 milijárdda kruvnna, stáhta fálai 10,15 milijárdda kruvnna.

  Traktor med stripespreder
  Foto: ODDMUND REISÆTER HAUGEN / NRK
 • Dáhttot bisuhit FM-fierpmádaga

  Romssa ja Finnmárkku fylkkadiggi hálidivččii, ahte FM-fierpmádat bisuhuvvošii ja adnošii heahte- ja soahtedilis. NRK sihkkarvuođahoavda Øyvind Vasaasen oaivvilda gis, ahte ođđaáigásaš teknologiija lea nannosat vuohki olahit olbmuid diekkár dilis. – FM-fierbmádaga berre atnit jus digitála teknologiija ii doala dási, dadjá Sosialisttalaš gurutbellodaga Tommy Berg. Earret eará soađi geažil mii lea Ukrainas, de sádde BBC fas oanehis báruid bokte vai olaha ukrainalaččaid geat leat digitála neahta haga.

  DAB-radio, Slukking av FM-nettet, Tromsø
  Foto: Digitalradio Norge
 • Eamiálbmotgielaid logijahki álgán

  Ovttastuvvan Nášuvnnaid váldočoahkkin lea mearridan, ahte 2022-2032 lea ONa eamiálbmotgielaid logijahki. Gielda- ja guovlodepartemeanta ja Sámediggi leat ovttas ásahan nášunála ovttasbargoforuma mii galgá koordineret dán logijagi barggu Norggas.

  FN-bygningen, fotografert sommeren 1980. På dette tidspunktet har Arne Treholt arbeidet i huset i et halvt år, men han har ennå ikke begynt samarbeidet med KGB.
  Foto: UN Photo