Hopp til innhold

– Et eksempel på dårlig dialog

I sin tale til sametingets plenum nevnte stortingspresidenten Belo Monte-utbyggingen i Brasil og overgrepet indianerne føler de utsettes for.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap).

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Xingu-indianerne hadde en sterk følelse av at de ikke var blitt konsultert under prosessen og at brasilianske myndigheter med sine utbyggingsplaner ikke har villet gå inn i en reell dialog, forklarte stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) under sin tale i dag.

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

I talen fortalte han om de erfaringene han og sametingspresident Egil Olli (Ap) gjorde da de i april i år var del av en norsk delegasjon som var på offisielt besøk i Sør-Amerika.

– Også i min gjerning som stortingspresident synes jeg det er viktig å ivareta det samiske perspektivet. Det var èn av grunnene til at jeg inviterte Egil Olli til å delta sammen med meg og en rekke andre stortingsrepresentanter på et offisielt besøk i Sør-Amerika i år. I løpet av reisen besøkte vi blant annet indianer i Xingu-reservatet, fortalte Andersen.

– Konkrete urfolksspørsmål

Stortingspresidenten fortalte at besøket hos Xingu-indianerne ble både spennende og lærerik opplevelse.

Barn bader i Xingu elva i Brasil.

Mange tusen mennesker må flyte hvis Xingu-utbyggingen fullføres.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Vi spiste, sov og var sammen med indianerne, og fikk blant annet høre om deres bekymringer for det store vannkraftverket som brasilianske myndigheter har planlagt i Xingu-elva. Indianerlederne frykter at utbyggingen vil presse dem ut av områdene der de lever i dag, forklarer stortingspresidenten.

Andersen mener det var naturlig for ham å ta opp nettopp denne saken under sin tale til sametingets plenum i dag.

– Jeg tok opp Xingu-saken i sametingets plenum mer som et eksempel på at når sametingspresidenten er med i en norsk delegasjon i utlandet, så blir samtalene om urfolksspørsmål veldig konkrete. Også er det et eksempel på at der erfarte de at dialogen med myndighetene er dårlig, og at vi i Norge har bedre systemer for slike samtaler gjennom konultasjonsordningene, sier Andersen.

– Regjeringen har tatt opp saken

Dag Terje Andersen opplyser at stortingsrepresentantene i den norske delegasjonen som stortingsrepresetanter tok opp den planlagte damutbyggingen med stortingskomiteer i Brasil.

En indianer ber en bønn under Belo Monte-protest.

Bønnestund mot Belo Monte-utbyggingen.

Foto: Eraldo Peres / AP

– Så vet jeg at regjeringen i forbindelse med urfolksspørsmål og klimaspørsmål i Amazonas er i dialog med myndighetene der nede. Men det er ikke slik at vi fra norske myndigheters side forteller brasilianerne hva de skal gjøre, men vi ønsker altså å bidra til en dialog, forklarer Andersen.

Utbyggingen av den såkalte Belo Monte-demningen i Xingu-vassdraget ventes å stå ferdig i 2015 og blir da verdens tredje største demning. Byggingen vil generere 20.000 arbeidsplasser, ifølge landets gruve- og energidepartement.

Indianerne selv frykter at opptil 40.000 indianere kan bli fordrevet fra sine hjem og skoger. De frykter også at regnskogen vil forurenses og at dette vil gå utover både plante- og dyrelivet i området.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.