NRK Meny
Normal

Tobarnsmamma hevder seg i Bikini Fitness

Aina Lisa Wilks (23) er fulltidsstudent og har hatt to barnefødsler i løpet av de tre siste årene. I tillegg gjør hun det bra i Bikini Fitness.

Aina Lisa Wilks fra Snåsa trener til bikinifitness

SE VIDEO: Reportasje om Aina Lisa Wilks. Reporter: Máret Ingá Smuk - foto/redigering: Dragan Čubrilo

Aina Lisa Wilks er fra Snåsa i Nord-Trøndelag. Hun har to små gutter på 1 og 3 år, og er for tiden lærerstudent ved Høyskolen i Nord-Trøndelag.

Det hun har av fritid bruker hun stort sett sammen med ungene eller på trening.

– Da jeg begynte med dette var jeg ganske spent på hva folk ville si om det, i og med at det har vært en del diskusjoner om Bikini Fitness. Men mine nærmeste synes det bare er artig.

Forholdsvis ny sport

Bikini Fitness ble offisielt anerkjent som en ny sportsdisiplin av The International Federation of BodyBuilding and Fitness (IFBB) i 2010.

​Det er høy «babefaktor» i bikinifitness. Sminke, rumpe, hår og lår skal være perfekt før en stiller til konkurranse.

Den nye kroppsbyggergrenen bikinifitness har skutt fart siden den kom til Norge i 2012.

Kritikken mot de som driver sporten er at jentene ser ut som menn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aina Lisa Wilks

Aina Lisa Wilks liker å trene og å holde kroppen i form.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Aina Lisa Wilks har to ganger stilt opp i konkurranser. Sist hun deltok var i Oslo Grand Prix, og der ble det bronsemedalje.

– Det var veldig artig. Jeg trodde ikke at jeg skulle komme til finalen en gang. Jeg var helt i lykkerus.

– Den sørsamiske kulturen er viktig

Aina Lisa har sin bakgrunn i reindrifta, og for henne er den sørsamiske kulturen viktig.

Dette vil hun gjerne føre videre til sine to barn, to små gutter på ett og tre år.

– Når vi bor på Snåsa så bor vi nært familien. Barna kan vokse opp med reindrifta. De har også mulighet til å gå i den samiske barnehagen, der de snakker samisk hele tiden. De har veldig mye å gjøre med den samiske kulturen og får være sammen med andre samiske unger. Det synes jeg er verdifullt.

Det er knyttet mange fordommer til Bikini Fitness, først og fremst fordi utseende og fremtoning er så viktig. Det tar den unge sørsamiske kvinnen med stoisk ro.

– Jeg har flere ganger hørt at det ikke er noe fint, jenter skal ikke ha muskler eller trene styrke. Noen mener at man er egoistik. Det er mye rart man får kommentarer på. Det er ikke artig å høre slikt, men jeg har valgt å ikke ta det til meg. Det folk jeg ikke kjenner sier lar jeg bare være deres mening, sier Aina Lisa Wilks.

I kveldens «Árdna - samisk kulturmagasin» på NRK2 klokken 20.45 blir det fokus på sørsamisk kultur. I programmet møter du blant annet Ellinor Marita Jåma, som forteller om hvordan det er å være kvinnelig leder i en mannsdominert reindrift.