NRK Meny
Normal

To reinkappkjøringer i Kautokeino

I Kautokeino ble det i dag arrangert to konkurrerende reinkappkjøringer. Dette liker ikke publikum, og heller ikke arrangørene.

Duottar Hearggit sin reinkappkjøring

Duottar Hearggit sin reinkappkjøring påskeaften i Kautokeino

Foto: Åse Pulk/NRK

SVL-N sin reinkappkjøring

SVL-N sin reinkappkjøring påskeaften i Kautokeino

Foto: Åse Pulk/NRK

Påskeaften arrangerte Duottar Hearggit World Cup reinkappkjøring på crossbanen i Kautokeino. Samtidig arrangerte Sámiid Valáštallan Lihttu Norga (SVL-N) VM i reinkappkjøring én mil unna, i banen i Čábardašjohka.

– Trist

Arnt Hågensen

Arnt Hågensen

Foto: Åse Pulk/NRK

Arnt Hågensen fra Tromsø synes det er trist at det arrangeres to reinkappkjøringer i Kautokeino samtidig.

– Vi var her i fjor også. Da var vi en plass og der var det nesten ikke rein. Så kjørte vi til den andre plassen og der var det litt flere. Men de skulle vært enig, det hadde vært det beste.

Hågensen har vært i Kautokeino de fem siste påskene og har vært på reinkappkjøring hvert år.

– Det beste hadde vært et arrangement med utstillere og kafe, som vi opplevde de første årene. Det må de få tilbake, da var det virkelig liv her. Nå måtte vi inn til bygda for å se utstillere og handle i salgsboder og det er jo dumt, sier Hågensen, som valgte å dra til Duottar Hearggit sitt arrangement i dag.

Vanskelig å velge

Påsketurister på reinkappkjøring

Fritdjof Jakobsen og Helge Soma

Foto: Åse Pulk/NRK

Fritdjof Jakobsen og Helge Soma fra Oslo-området er kommet til Kautokeino på påskeferie og de er også på Duottar Hearggit sitt arrangement.

– At det er to reinkappkjøringer, gjør det veldig vanskelig å velge hvilken man skal dra til. Men denne er nærmest hotellet, og det ble utslagsgivende for oss.

– Jeg var ikke klar over at det var to, jeg trodde det bare var denne. Det høres rart ut at det er to reinkappkjøringer samtidig, men det er ikke jeg som bestemmer det. Vi er jo bare turister.

– Det er jo litt trist også at man ikke kan samle alle sammen. Vi var her i går også og da sa de det skulle bli mye mer folk i dag, men jeg synes ikke det er mye mer folk her i dag.

De har ingen planer om å dra også til den andre reinkappkjøringa.

– Nei, vi har fått nok etter å ha vært her både i går og i dag. Men det har vært spennende og en fin opplevelse.

– Endret seg totalt

Nils Logje og Ole N. P. Eira

Nils Logje og Ole N. P. Eira

Foto: Åse Pulk/NRK

Også folk fra Kautokeino synes det er trist med to arrangementer.

– To verdensmesterskap på en gang, det har jeg ikke opplevd før, ler Nils Logje.

– Reinkappkjøringa er jo en gammel tradisjon i Kautokeino, men det har endret seg totalt. Man ser ikke koftekledde folk lenger. Før brukte folk å pynte seg til reinkappkjøringa med kofter og pesk, sier Ole N.P. Eira.

– Det er rart at det skal være to reinkappkjøringer, det kan jo ikke være publikum nok til begge plasser, sier Eira. Han sier at det er lite folk fra Kautokeino som er på reinkappkjøringa nå, i motsetning til før i tida.

En folkefest før

Turister på reinkappkjøring

Ivar Nohr fra Oslo

Foto: Åse Pulk/NRK

På reinkappkjøringen til SVL-N i Čábardašjohka er de enige i at noe må gjøres for å samle reinkappkjørerne.

– Det hadde vært hyggelig om man kunne samle det. Jeg har vært her oppe før. Da foregikk det på elva. Det var veldig samlende og det mer en folkefest, sier Ivar Nohr fra Oslo. Han har vært på begge reinkappkjøringene i dag.

– Den andre tapte nok i forhold til denne når det gjelder arrangement, for her er det litt mer som det var forrige gang jeg var på reinkappkjøring. Det andre virket veldig mye mindre, faktisk. Det er rett og slett mer stemning her, sier Nohr, som er veldig fornøyd med at det er både lavvoer, salgsboder og koftekledde på reinkappkjøringa i Čábardašjohka.

– Jeg tror det krever mye av arrangørene når de skal konkurrere mot hverandre. Vi er her også for å oppleve det som er rundt reinkappkjøringa i tillegg til selve konkurransen.

Vil prøve å samle alle

Leder i Duottar Hearggit Aslak Sokki

Leder i Duottar Hearggit Aslak Sokki

Foto: Åse Pulk/NRK

Leder i Duottar Hearggit Aslak Sokki er enig med publikum i at det blir for dumt med to reinkappkjøringer samtidig.

– Turistene og bygdefolket vet ikke hvor de skal dra og det taper alle på.

Sokki vil prøve å ta initiativ til at reinkappkjøringsmiljøene igjen kan konkurrere sammen.

– Vi må møtes og prøve og bli enige om å samles til neste år. Jeg vil prøve å samle arrangørene.

Også Aslak Andreas Eira fra Guovdageainnu heargevuodjinsearvi i SVL-N synes det er trist at de ikke klarer å samles. Han forteller at et av problemene er forskjellige konkurransevedtekter, blant annet er vektgrensene forskjellige.

Aslak Andreas Eira i SVL-N

Aslak Andreas Eira i SVL-N

Foto: Åse Pulk/NRK