NRK Meny
Normal

To gull til samisk skitalent under Nordnorsk mesterskap

Jan Arthur Reinås (16) er storfornøyd med helgas innsats etter en ellers vanskelig sesong.

Jan Arthur Reinås

Jan Arthur Reinås kan nok en gang strekke hendene i været etter å ha vunnet skirenn. Under Nordnorsk mesterskap ble det to gull i helga.

Foto: Stig Valter Tovås / Fjell Skilag

– Det er en kjempefin følelse. Godt å ta med seg to gull i dette mesterskapet. Det har vært en litt trøblete sesong med mye sykdom. Derfor føltes det ekstra godt å vinne to renn her i Bodø, sier den dobbelte gullvinneren Jan Arthur Reinås.

Resultatene tidligere i år har heller ikke vært noe særlig å skrive hjem om. I Hovedlandsrennet havnet han på 41. plass. I sesongen 2013/2014 var han blant de beste.

– Jeg har vært syk i flere perioder. Dessverre kom en av disse sykdomsperiodene under Hovedlandsrennet. Da gikk jeg bare ett renn der og det gikk jo ganske dårlig, innrømmer Reinås.

– Veldig, veldig gode ski

Det er Innstrandens IL som står som arrangeør av sesongens Nordnorske mesterskap (NNM) i langrenn.

Arrangementet går av stabelen 20. til 23. mars 2015 på Bestemorenga i Bodø.

Unge Reinås vant både den klassiske- og skøytedistansen under årets NNM, og det var pappa Jan Erik Reinås som hadde smurt skiene.

Jan Erik Reinås

Pappa Jan Erik Reinås.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Fredag hadde jeg veldig, veldig gode ski. Supert feste og god glid. Men i går var det litt mer trøblete. Det var vanskelig føre og jeg hadde ikke helt optimale ski, men det holdt til å kjempe om seieren, sier det unge skitalentet.

Han sier det ble et særdeles spennende og kamp om seieren i lørdagens skøytedistanse.

– Vi kom samlet inn til siste bakken. Da rykket jeg på toppen og fikk en ganske god luke og kunne kontrollere de siste metrene inntil mål., forklarer Jan Arthur Reinås.

Liten skiklubb med suksess

Reinås representerer Fjell Skilag, som er en liten skiklubb i Skånland kommune i Sør-Troms.

Klubben har i flere år vært en av de mest suksessfulle klubbene i samisk skiidrett, med blant annet mange samemestere og gullvinnere i Arctic Winter Games.

Under årets NNM var det også flere av klubbkameratene til Reinås som hevdet seg bra.

Jan Arthur Reinås

Jan Arthur Reinås.

Foto: Stig Valter Tovås / Fjell Skilag

– Det at vi hevder oss viser vel at klubben gjør noe riktig. Vi har et veldig godt miljø innenfor laget. Vi jobber for hverandre, vi støtter hverandre og står sammen for å bli bedre, sier Reinår.

Din mor Berit Anne Reinås og far Jan Erik Reinås er sentrale personer i klubben. Hva betyr de for deg?

– De er veldig viktige. De er veldig viktige for meg fordi de støtter meg uansett hva jeg gjør og hjelper meg uansett hva jeg trenger hjelp til. Det at de er så sentrale i Fjell Skilag er også veldig bra, fordi det er det laget vi tilhører, sier Jan Arthur Reinås.

Det neste store for Reinås og andre samiske skitalenter er Samemesterskapet (SM) i Karasjok 5. og 6. april 2015.

– SM er veldig viktig. Det er et lite høydepunkt hvert år. SM er jo uttaksrenn for neste års Arctic Winter Games i Grønland. Da håper jeg på å bli tatt ut slik at jeg kan kjempe i toppen der også, sier Reinås.

Aylin Åsli

Aylin Åsli (16) fra Fjell Skilag tok bronse på fredag i 3 km klassisk.

Foto: Stig Valter Tovås / Fjell Skilag