NRK Meny
Normal

Sier øreklips ble satt på etter dyret var dødt

Den tiltalte forteller i retten i dag at bilder av reinkadavre som er en del av bevismaterialet, ikke er den samme reinen som han meldte inn for å få rovdyrerstatning.

Hjallis Bakke, Kjetil Hugo Nilsen og Trond Pedersen Biti

Hjallis Bakke er en av de tiltaltes forsvarer. I bakgrunnen Kjetil Hugo Nilsen og Trond Pedersen Biti.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Rettssaken om imiterte rovdyrskader, bedrageri og dyremishandling fortsetter i Indre Finnmark Tingrett i dag. En av de tiltalte sitter nå i vitneboksen for å forklare seg, og mottar spørsmål fra aktor og statsadvokat Inge Grotli. Den tiltalte mener at flere av bildene i bevismateriale viser at hans øreklips er satt på reinkadavre etter at det var dødt.

– Når du ser at det er hvitt rundt der hvor det er trykket gjennom øret. Alle ser at det der er påsatt etterpå.

Deretter spør aktor hva slags erfaring den tiltalte har for å kunne se at det er påsatt etter at dyret er dødt, hvorpå det kommer frem at den tiltalte har klipset på slakteriet.

– Det er det du bruker som erfaringsbakgrunn for at dette må være gjort etter død, spør aktor videre.

– Nei, men jeg ser det klart og tydelig. Det er hvitt rundt, og det er ikke blitt en sånn hinne som det skulle blitt. Det er ikke som en klips som har vært på lenge. Jeg ser også at dette er et gammelt dyr, forteller den tiltalte.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få tilsendt bilder av reinkadavrene som blir vist frem i retten, uten å lykkes.

(Saken fortsetter under bildet)

Inger Anita Øvregård og Inge Grotli

Leder i reinpolitiet, Inger Anita Øvregård og Inge Grotli, statsadvokat.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Byttet ut kadavre

Videre viser aktor bilder av ulike kadavre, som er en del av tiltalebeslutningen fra påtalemyndighetene. Den tiltalte forteller at det må være noen som har byttet ut hans kadavere. På spørsmål fra Grotli om hva som kan være årsaken til det, svarer den tiltalte:

– Jeg kan jo nevne det med den kontaineren hvor vi leverer inn kadavere. Den er åpen for alle, døgnet rundt, og den står midt i sentrum i bygda. Alle leverer kadaver der.

I går fortalte den tiltalte om hvordan han opplevde misunnelse fra andre siida-medlemmer, fordi han gjorde det godt i reindrifta. Han fortalte om hvordan han bygde seg opp en større og større flokk. Den tiltalte forklarer at siida-medlemmene ikke likte måten han arbeidet på, og at det var spesielt to personer som markerte seg. Han understreker at de har forsøkt å komme til enighet, men ikke lykkes.

NRK følger rettssaken. Vi oppdaterer saken!

Les mer om rettssaken her: