NRK Meny
Normal

Julenissen er til salgs

For en kommune på Grønland har Julenissen ikke den gullgruven de hadde forventet.

Julemanden på Tivoli i København

Julemanden er et fast innslag i Københavns tivoli, men har ikke gitt særlig avkastning på de som ville satse på ham på Grønland.

Foto: Keld Navntoft / NTB scanpix

Julenissen eller Julemanden, som han kalles på dansk, har ikke blitt noen god forretning på Grønland. Det står i grell kontrast til den milliardbutikken julenissen i Rovanimi i Nord-Finland har blitt.

Det har Qaasuitsup Kommunia fått erfare etter de overtok ham og hans post fra det turistselskapet Nuuk Tourism gikk konkurs i 2011.

Til neste år planlegger kommunen derfor å selge Julemanden og varemerket hans.

– Ting har gått i stå fordi vi har dårlig økonomi og få ansatte til å kunne gi et godt tilbud med Julemanden til besøkende. Derfor prøver vi å selge varemerket. På den måten regner vi med at vi kan gjøre julemanden mer kjent her på Grønland, sier leder Palle Jeremiassen i utvalget for turisme i Qaasuitsup Kommunia til KNR.

– Mange interessert i julemanden

Siden det kommunale turistselskapet Destination Avannaa, og dermed kommunen, overtok oppgaven med å drive julemanden i 2011, har utvalget flere ganger drøftet hva som skulle skje med julemanden og om han eventuelt skulle legges ut for salg.

Det har ikke manglet mulige overtakere. Flere byer og bygder har allerede uttrykt interesse for å ville overta retten til å bruke julemanden i sin markedsføring.

– Mange mener at det å få julemandens utstyr i en by eller en bygd vil gjøre bygda mer kjent, og man på den måten kan de få flere turister, opplyser Palle Jeremiassen.