Hopp til innhold

Til Nordpolen i april - vet ikke hva som venter

Tremenning utfordret Sandra Andersen Eira (30) til å gå til Nordpolen. Gjennom julen ligger hun nå i hardtrening for å være rustet til ekspedisjonen som går til julenissens rike.

Sandra Andersen Eira på Hardangervidda

FORBEREDELSE: Her er Sandra ute på tur på Hardangervidda. Dette er en av mange turer som hun har gjort for å forberede seg på den store ekspedisjonen.

Foto: Privat

April i 2017 legger hun ut på den lange turen. Blodslitet som kommer til å vare i underkant av to uker er ikke langt unna. Selv om ekspedisjonen er rett rundt hjørnet vet hun ikke helt hva som komme til å møte henne ute i isødet.

– Jeg må belage meg på å gå på ski i en og en halv uke. Det blir en lengre ekspedisjon enn det med litt forberedelser på Svalbard, og alt som kommer i ettertid, sier Eira.

Ekspedisjons-forbildet

Drømmen om å gå på julenissens territorium er en drøm som startet for flere år siden. Nå ser drømmen ut til å endelig gå i oppfyllelse.

– Det er først i år jeg fant ut av at jeg hadde lyst til å legge ut på denne ekspedisjonen, sier Eira.

På vei ned fra Galdhøpiggen

TRENING: Noe av forberedelsene som Eira gjorde i sommer var å gå opp til Norges høyeste punkt Galdhøpiggen.

Foto: Privat

Den naturvandte og harde damen har også familie som titt og ofte er på verdens nordligste punkt. Det var nemlig Eiras tremenning, Inge Solheim, som gjennom mange år har holdt hennes ekspedisjons-dør åpen.

– Inge er ekspedisjonsleder og har vært nærmere 20 ganger på Nordpolen hvis jeg husker riktig i forbifarten. Jeg har fulgt med på hans liv og har hele tiden syntes at det var spennende å se hva han holder på med.

Så det var han som utfordret deg til å bli med?

– Utfordra og utfordra, han bare mente at jeg burde bli med til Nordpolen, for det blir artig sa han. Jeg sa at det blir sikkert artig, og ante egentlig ikke hva jeg sa ja til, sier Eira.

Første same på Nordpolen?

Det er ikke hverdagskost å legge ut på en slik ekspedisjon. For å nå frem til destinasjonen må Eira trene ofte for å takle utfordingene som kan oppstå underveis.

Trugetrening i Olderfjord

VARIERT: For å være best mulig rustet til ekspedisjonen har hun trent variert. Truge trening har vært en del av planen, her er et bilde fra en treningsøkt i Olderfjord.

Foto: Privat

– Forberedelsene startet allerede i sommer. Trening er hovedprioriteten akkurat nå, men jeg har en fulltidsjobb i tillegg. Det største problemet oppi alt dette blir muligens søvnen.

Roald Amundsen var etter alle merker første personen på Nordpolen, nå vil Sandra være den første samen. Målet hennes blir å være den første personen som planter det samiske flagget i snøen på Nordpolen.

– Som jeg vet om så har ikke noen samer før meg vært på Nordpolen og satt ned det samiske flagget. Så det er det jeg ønsker å gjøre.

– Jeg kommer vil representere min nasjon som jeg kaller det, Sápmi, og ikke minst mitt folk.

Korte nyheter

 • Kong Harald: – Forferdet over nattens skytetragedie

  Hans Majestet Kong Harald sier i en uttalelse at vi nå må ta godt vare på hverandre.

  – Familien min og jeg er forferdet over nattens skytetragedie i Oslo sentrum, der to mennesker ble drept og mange skadet. Vi føler med alle pårørende og berørte og sender varme tanker til alle som nå er redde, urolige og i sorg, sier Kong Harald i en uttalelse.

  – Vi må stå sammen om å forsvare verdiene våre: Frihet, mangfold og respekt for hverandre. Vi må fortsette å stå opp for at alle mennesker skal føle seg trygge, sier han videre.

 • Oslo Pride og Fri oppfordrer til å markere kjærligheten over hele Norge

  Oslo Pride og Foreningen FRI oppfordrer hele Norge til å markere Pride i alle landets nabolag, hjem og grender, det skriver de i en pressemelding.

  – Vi kan fortsatt være stolte og synlige, la oss bare være det i nabolagene med familie, venner og nære, sier leder i Foreningen FRI Inge Alexander Gjestvang

  Årets pride-parade var ventet å bli en etterlengtet feiring av kjærlighet og mangfold i Oslos gater. På grunn skytingen i Oslo natt til lørdag ble alle arrangementer i regi av Oslo Pride avlyst etter anbefaling fra Oslo politi.

  – Vi oppfordrer hele Norge til å vise solidaritet og markere pride hjemme, i nabolagene og grendene sine, sier leder i Oslo Pride Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo Pride har fått tydelig råd og anbefaling fra politiet om at paraden, Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride bør avlyses. Oslo Pride anmoder derfor alle som har planlagt å delta på eller se paraden om å ikke møte. Alle arrangementer i regi av Oslo Pride avlyses.

 • Midlertidig nasjonal bevæpning

  Politidirektøren har sendt ut en ordre om bevæpning av alt innsatspersonell. Beslutningen er tatt etter hendelsen i Oslo natt til 25. juni, det skriver politiet i en pressemelding.

  – Hendelsen i Oslo er alvorlig og etterforskes som en terrorhandling. Basert på informasjon fra PST og Oslo politidistrikt har vi derfor besluttet å innføre midlertidig bevæpning. Jeg ønsker å uttrykke stor medfølelse med de som er direkte berørt av det som har skjedd i Oslo, og alle de som nå føler på en frykt, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

  Politidirektoratet følger situasjonen nøye og det pågår nå et etterretningssamarbeid mellom politiet og PST. Politidistriktene vil vurdere sikkerhet knyttet til lokale Pride-arrangementer gjennom helgen.