Til Anfield med ny versjon av «You'll Never Walk Alone»

Mange kjenner til Liverpools hymne «You'll Never Walk Alone». Nå er den oversatt til nordsamisk, og drømmen er at den skal bli spilt under en av klubbens hjemmekamper.

Mane

ANFIELD: Her feirer Liverpools fotballspiller Sadio Mané foran et fullsatt Anfield 10. september 2016 når de spilte mot Leicester City.

Foto: Lee Smith / Reuters

– Tanken er at denne sangen skal bli spilt på Anfield (red.anm. hjemmebanen til Liverpool) om våren under en av deres hjemmekamper.

Stemningen er til å ta å føle på mens de fleste fra hjemmelagets supportere synger for full hals. Gåsehudfaktoren går inn over de fleste fotballsupporterne, om du heier på andre lag eller ei.

Derfor kan det være knyttet stor prestisje i å lage en annen versjon av den beryktede sangen. En som vil prøve seg med en ny versjon er Klemet Anders Buljo.

Klemet Anders Buljo

MUSIKER: Klemet Anders Buljo er kjent innenfor det samiske musikkmiljøet. Han er nå en av personene bak Sami Music Week som blir avhold i Alta fra første til fjerde februar 2017.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– I barndommen laget jeg og Marit Hætta Øverli en samisk versjon av Liverpools hymne, sier Buljo.

Hele teksten og innholdet er oversatt til samisk. Det er også lagt til en helt ny del til det opprinnelige verket. Navnet til den nye hymnen er «It goasse okto don».

Sangen skal lanseres under Sami Music Week med en tilhørende musikkvideo i Alta i morgen (red.anm. 2. februar).

– Det er laget en video som er filmet i Finnmark og Liverpool. Under denne videoen er det også flere fotballegender med. Det er en kjempestor produksjon, sier Buljo.

En rød snor gjennom videoen er at samer og personer fra Liverpool har sin særegne stolthet, og begge kulturene har vært gjennom lidelser.

– Videoen forsøker å knytte emosjonelle bånd mellom stoltheten og lidelsen til det samiske folk og til tilhengerne av arbeiderklasseklubben Liverpool. De vet begge alt om hva det innebærer å måtte gå alene, skriver Buljo.

Skjermdump fra filmen "Med samene og Nord-Norge til Anfield"
Foto: Robert Erstad