NRK Meny
Normal

Hun fortsetter som leder for det finske Sametinget

Tiina Sanila-Aikio vant sametingsvalget i Finland med et klart flertall. Hun fikk 12 av 21 stemmer og dermed vant hun over motkandidatene.

Tiina Sanila-Aikio

Sanila-Aikio fortsetter som leder for det finske Sametinget i 2016-2019.

Foto: Åse Pulk / NRK

I utgangspunktet var det seks lederkandidater for det finske Sametinget, Anu Avaskari, Tiina Sanila-Aikio, Tuomas Aslak Juuso, Pentti Pieski, Veikko Feodoroff ja Kari Kyrö. Men Feodoroff trakk seg fra valget.

De seks presidentkandidatene til det finske Sametinget

Det var seks kandidater til presidentvervet; Anu Avaskari, Veikko Feodoroff, Tuomas Aslak Juuso, Kari Kyrö, Pentti Pieski og Tiina Sanila-Aikio

Foto: Yle

Det melder Yle.fi

Tilslutt ble det valgt mellom fire kandidater, Tiina Sanila-Aikio, Anu Avaskari, Pentti Pieski ja Tuomas Aslak Juuso.

– Jeg har fortsatt mye å gi

Tiina Sanila-Aikio er 33 år gammel, og oppvokst i den lille bygda Sevettijärvi i Nord-Finland. Sevettijärvi er et av kjerneområdene for den østsamiske befolkningen i Finland.

Østsamen Tiina Sanila-Aikio har vært politisk aktiv halve livet, siden hun var 15 år, og har hatt flere forskjellige verv. Hun har sittet som ordstyrer i det finske Sametinget knapt et år etter at etter at Klemetti Näkkäläjärvi trakk seg . Hun er glad for at det gikk hennes vei.

– Jeg er veldig glad, det er en stor ære og jeg har jobbet hardt mot det. Jeg har fortsatt mye å gi til Sametinget og nå kan jeg jobbe i 4 år til for den samiske befolkningen og det er stort at jeg får fortsette arbeidet, sier Sanila-Aikio.

LES OGSÅ

Sanila-Aikio vil gjerne samarbeide med de fleste og hun vil aktivt jobbe mot et bedre samarbeid med det samiske samfunnet og spesielt med de finske Sametings representantene.