Tror ikke på hjelp fra kunnskapsministeren

Fransisca og Ole Henrik er skuffet etter dagens møte med kunnskapsministeren om Sameskolen i Midt-Norge, men gir ikke opp helt ennå. – Han har ikke peiling på hvordan situasjonen er.

La sameskolen leve

Ole Henrik Bjørkmo Lifjell og Fransisca Kappfjell Herbst foran Stortinget i desember. I dag var dem i møte med kunnskapsministeren.

Foto: Roy Arne Kvitfjell

De er begge tidligere elever ved den nå truede Sameskolen i Hattfjelldal. Både Fransicka Kappfjell Herbst og Ole Henrik Bjørkmo har hele veien engasjert seg for skolen som i desember ble bestemt nedlagt. Få dager etterpå reiste de til Oslo for å demonstrere utenfor Stortinget, og i dag møtte de kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Det gikk ikke helt som de håpet på.

– Jeg følte at han hadde forberedt en forsvarstale, vi fikk ikke noe tid til å legge frem saken vår. Jeg klarte å skyte inn noen viktige punkter, men det var vanskelig, forteller Kappfjell Herbst.

Snu tankegang

Også Bjørkmo Lifjell hadde forhåpninger om at ministeren skulle bruke mer tid på å lytte. Han håpet at Røe Isaken kanskje ville snu på tankegangen om å legge ned Sameskolen i forkant av det reviderte budsjettet som legges frem førstkommende onsdag.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Argumentet hans var at staten ikke skal drive skole, og denne skolen i Hattfjelldal er den eneste Sameskolen som faktisk er drevet av staten.

NRK har forsøkt få en kommentar fra kunnskapsministeren om dagens møte. Det takket han nei til.

Har fortsatt troen

Kappfjell Herbst understreker at hun ikke bare er misfornøyd med dagens møte. Hun er glad for at ministeren tok dem imot, og mener det er nyttig å få vite hva de skal fokusere på fremover.

– Jeg fikk bekreftet at han har den misforståelsen og mangelen på innsikt som vi trodde, sier hun.

Hverken Kallfjell Herbst eller Bjørkmo KLifjell har gitt opp håpet om at Sameskolen skal få fortsette med samlinger i tillegg til fjernundervisningen som uavhengig av utfall kommer til å gå som normalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, vil berge Sameskolen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Forhåpningen er at KrF og Venstre har snudd, og kommer til å kjempe for sameskole, sier Bjørkmo Lifjell, og legger til:

– Jeg håper de kan gi oss et tilbud som er vel så godt som i dag. Kanskje ting må flyttes og endres, men det er et kompromiss vi må godta. Jeg håper og tror dette kan være en løsning som funker for alle parter.

– Hvordan føltes dagens møte?

– Jeg har gått på skolen i alle år, så dette er personlig for meg. Jeg har hatt ekstremt utbytte av den, og følt større tilhørighet til min samiske identitet, fortsetter Bjørkmo Lifjell.

Les: – Vi vil ikke tillate at en skole som fungerer godt i dag for det sørsamiske språket forsvinner, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Fransisca Kappfjell satser også alt på KrF og Venstre i forkant av det reviderte budsjettet.

– Hvis de er sitt ansvar bevisst, så finnes det fortsatt et håp. Nå er kamplysten her for full. Litt motstand fra kunnskapsministeren motiverer meg mer, avslutter hun.