Tidligere sameradio-sjef: – «Jan Olsen» er platt humor

– Dette føyer seg inn i rekken av at det er morsomt når det går ut over andre; som lavpannet humor, sier Odd Mathis Hætta. – «Jan Olsen» spiller på fordommer nordmenn gjerne har overfor samer, svarer Lønsj-programlederen.

Odd Mathis Hætta

TIDLIGERE SAMERADIOSJEF: Odd Mathis Hætta er i tillegg pensjonert førsteamanuensis og forfatter. Han har fulgt med på hvordan samer omtales i media.

Foto: Mathis Hætta / NRK

– Det er morsomt når det går ut over andres egenskaper og karaktertrekk. Men det kan da oppleves av de det går ut over, som lavpannet humor – og som da er krenkende.

Dette sa tidligere sameradiosjef, Odd-Mathis Hætta, i programmet Frokostradio på NRK P1+ nylig.

– Men andre innad samme gruppe kan synes at dette er ok, sier Hætta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lønsj med Rune Nilson og Torfinn Borkhus

LØNSJ PÅ NRK P1: Programmet sendes hver ukedag mellom klokken 11 og 12, og ledes av Torfinn Borkhus (t.v.) og Rune Nilson.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Vil nyansere «Jan Olsen»-omtalen

Odd Mathis Hætta er en av mange som har fått med seg Lønsj-innslagets popularitetsøkning både blant samer og andre radiolyttere.

Men Hætta ønsker å nyansere omtalen av Jan Olsen.

– På 1520-tallet skrev en erkebiskop at samene skiller seg ikke meget fra aper. Annet eksempel er Honningsvågrevyen som har sunget om «brotæst-folket mens do nordmann lå og sov», forteller Hætta.

– Kan betraktes som rasistisk

– Det er mange som betrakter de nevnte eksemplene som rasistiske. «Jan Olsen» føyer seg inn i rekken her.

– Liker du ikke Jan Olsen? Synes du Rune Nilson går over streken?

– For meg virker dette først og fremst veldig platt, svarer Odd Mathis Hætta.

– Gutter fra kysten apet etter oss

– Er «Jan Olsen» sårende humor?

– Vel, jeg har selv opplevd noe ala dette. Jeg lærte jo norsk først som 15-17-åring. Da hendte det gjerne at gutter fra Hammerfest og andre kystområder hermet etter oss samegutter som snakket dårlig norsk. De oppfattet nok oss som lite intelligente,

– Dette var deres beste «våpen» i konkurransen om jentene. Da apet de etter oss for å vise jentene hvor dumme vi var, svarer Hætta.

(Artikkelen fortsetter under «Jan Olsen»-innslaget)

– Fleiper med nordmenns fordommer

Lønsj-programleder Rune Nilson har tidligere uttalt at den samiske støtten overfor «Jan Olsen»-innslaget er rørende.

Han mener figuren dreier seg om å spøke med samer, og ikke om samer.

– Som regel er det jo Jan Olsen som kommer best ut av våre samtaler. Han er en anledning å spille på fordommer som nordmenn gjerne har overfor samer, sier Nilson.

Hætta: – Ikke surpottet

– Jan Olsen driver jo blant annet med lemen-oppdrett, rakettrampe og oljeraffineri. Dette er absurd humor. Bortsett fra den knappe måten å svare på, så er det vel ikke noe typisk samisk i det innholdet, sier Rune Nilson.

– Jeg er ikke en surpottet fyr som avskyr humor. Jeg kan sette pris på både Honningsvågrevyen og Jan Olsen, sier Odd Mathis Hætta.

– Men det er hårfin balanse mellom det intelligente og det imbesile, tilføyer han.

  • Hør også Nilson fortelle om Jan Olsen i «Bakoversnakk» på NRK P1+:
Bakoversnakk. De gode historiene fortalt av de som har laget og de som har lyttet på radio. Gjest hos Ingegerd Henriksen: Rune Nilson.