NRK Meny
Normal

Tidligere russisk skiskytterstjerne har sin bakgrunn fra AWG

Flere internasjonale og nasjonale russiske stjerner har høstet viktig internasjonal erfaring fra Arctic Winter Games.

Albina Akhatova

Albina Akhatova er den største russiske stjernen som har deltatt for Jamal-Nenets i Arctic Winter Games.

Foto: ANDREAS SCHAAD / AP

– Det viktigste er selvsagt idrettsutøverens personlige holdninger til trening og satsing på eget talent. Uten dette er det ingen som kan hjelpe unge talenter å nå toppen, sier Jana Wrublewska.

Jana Wrublewska er assisterende leder for Team Yamal-Nenets under Arctic Winter Games.

Den mest kjente utøveren

Den mest kjente idrettsutøveren som har representert Jamal-Nenets er den tidligere skiskytterstjernen Albina Akhatova (født 1976).

Under OL i Nagano tok hun sølv på stafetten, og i 2002 i Salt Lake City fikk det russiske laget bronse.

I 2003 ble hun verdensmester i fellesstart i Khanty-Mansijsk, og to ganger har hun blitt stafettverdensmester (2000 og 2003). I 2009 testet hun positivt på EPO, og ble deretter utestengt fra det påfølgende verdensmesterskapet.

I tillegg har Julia Makarova og Anna Sorokina gjort seg gjeldende på nasjonalt nivå i skiskyting.

Under Arctic Winter Games i Grande Prairie i 2010 gjorde Elena Badanina og Larisa Kuznetsova seg gjeldende på resultatlistene i langrenn.

De er nå på ungdomslaget til Russland i skiskyting. Håpet er at de skal oppnå gode resultater i de neste store mesterskapene.

– Viktig med oppfølging

Jana Wrublewska mener at de arktiske vinterlekene utvilsomt gir viktig internasjonal matching for de russiske idrettsutøverne.

Jana Wrublewska

Jana Wrublewska.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Her får de allerede i ung alder oppleve å kjempe mot god internasjonal motstand fra jevnaldrende. Det er også viktig at de får sett andre steder i verden og oppleve at det snakkes andre språk der enn bare russisk, forklarer Wrublewska.

Wrublewska minner om at AWG ikke må bli et hovedmål i karrieren, men et tidlig stadium i denne.

– Det er viktig med god oppfølging både i ung alder, de årene de er med i AWG. Men det er like viktig med god oppfølging av talentene etter at de har passert 18 år og er blitt altfor gamle for de arktiske vinterlekene. Et slikt system har vi både regionalt i Jamal-Nenets og nasjonalt i Russland, forklarer Jana Wrublewska.

Den minste troppen noen gang

Jamal-Nenets pleier vanligvis å ha en tropp på rundt 100 deltakere og ledere. Da har de med både ishockeyspillere, fotballag og utøvere i flere andre grener som blant annet langrenn.

I år stiller de med den minste troppen noen gang. Hele reisefølget til Jamal-Nenets teller kun 10 stykker. Av disse er det fire idrettsutøvere i Dene Games og Arctic Sports, en sanger, tre ledere og et TV-team fra den regionale TV-stasjonen.

– Grunnen til dette er både økonomi og logistikk.Rubelen har falt som en stein siden vi begynte å planlegge årets deltakelse i AWG i fjor. Dette førte til at alt bare ble dyrere og dyrere. I tillegg er det veldig langt fra vår region til Nuuk. Reisen tar fem dager, forklarer Wrublewska..

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Air Greenland, Dash-8

Det er et slikt Dash-8 fly som forhåpentligvis vil bringe Team Yamal-Nenets og andre til Nuuk.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Når lekene arrangeres i det nordlige Canada eller USA er reisen både kortere og billigere for det russiske laget.

Strandet i Kangerlussuaq

På grunn av dårlig vær i den grønlandske hovedstaden Nuuk har reisetiden så langt blitt forlenget med snart to døgn.

Team Yamal-Nenets ankom Kangerlussuaq fredag formiddag lokal tid. Siden det har de vært strandet der. Air Greenland håper at neste flight til Nuuk kan bli klokken 22 lokal tid (02.00 norsk tid).

Dette bekymrer ikke Wrublewska..

– Vi synes alle det er så spennende og annerledes natur her. Derfor nyter vi hvert øyeblikk vi kan få se og oppleve dette. Dessuten er været her i Kangerlussuaq veldig bra og vi får god pleie fra hotellet der vi bor, sier Wrublewska.

I går prøvde Air Greenland å få Team Yamal-Nenets og flere andre til Nuuk, men landingen ble avsluttet mens flyet ennå var oppe i skyene på grunn av sterk vind og ising på grunn av underkjølt regn.

Fly kunne ikke lande i Nuuk på grunn av uvær

SE VIDEO: Her kan du se hva som skjedde under den avbrutte landingen fredag kveld.

Wrublewska sier at ingen i gruppa ble skremt av hendelsen.

– Vi følte at flykapteinen visste hva han gjorde og at han hadde full kontroll over situasjonen. Derfor hadde vi intet å frykte, fastslår hun.