NRK Meny
Normal

Tidligere elev: – Kunstskolen i Karasjok har gitt meg veldig mye

Amund Johnsen Anti (63) ble kjendis i Sápmi i forbindelse med dokumentaren «Fargene og livet». Kunstneren sier han har mye å takke kunstskolen for.

Amund Anti (61) maler

Amund Johnsen Anti (63) sier at han har mye å takke Kunstskolen i Karasjok for.

Foto: Harry Johansen

– Skolen var veldig nyttig. Selv om jeg nøyde meg med de to årene ved denne skolen, uten å satse på høyere utdanning, så lærte jeg veldig mye på skolen. Jeg lærte å bli mer allsidig og å tørre å tenke nytt, forklarer Amund Johnsen Anti til NRK.

Han er en av elevene som gikk i første kullet på Kunstskolen i Karasjok og han ble kjent blant mange samer og finnmarkinger i forbindelse med dokumentaren «Fargene og livet» av Harry Johansen.

– Jeg jobbet mest med farger. Før jeg startet på skolen jobbet jeg nesten bare i sort/hvitt. For meg har skolen gitt veldig mye, sier Anti.

Satte bort alkoholen – ble kunstner

Han har levd et hardt liv, og lidd under alkoholens kår. Men Amunds drøm har vært å bli kunstner, og det er den veien det nå går med han.

– Dette vil jeg dokumentere, forklarte dokumentarist Harry Johansen mens han holdt på med dokumentaren.

200 personer møtte opp til premieren i Karasjok og filmen fikk trampeklapp av et begeistret publikum. Hjemmesiden til Hermetikken Kulturnæringshage i Vadsø beskrev dokumentaren som en suksess i sin anmeldelse.

Harry Johansen har fulgt livet til Amund Anti i to år.

Før premieren fryktet Amund Johnsen Anti at ingen skulle komme, men det møtte opp 200.

63-åringen jobber nå som kunstner og han synes det ville være trist hvis dagens elever og fremtidige generasjoner ikke får muligheten til å gå på skolen.

Han håper at skolen får penger og at den ikke blir lagt ned.

– Det er trist og ikke særlig bra for de elevene som nå går på skolen. Det kan bli å slutte midt i skoleåret. Dette vil ikke bare gå utover dette skoleåret, men kan ha ringvirkninger flere år fremover, sier Amund Anti.

Kunstneren sier at han har en spesiell følelse for denne skolen.

– Det hadde vært trist for meg også hvis skolen hadde blitt lagt ned. Mange ganger etter at jeg ble ferdig på skolen, har jeg sittet hjemme og jobbet med et bilde. Da har jeg følt at jeg har sett meg blind på dette bildet. Da er det bare for meg å be Eva Aira (rektor) eller den andre læreren om råd, forteller Anti.

Anti sier at han også drar fordel av å samarbeide med skolen om bestilling av materialer til kunstarbeid. På denne måten får han det han trenger til redusert pris.

– Hvis vi mister denne skolen så må mange fremtidige samiske kunstelever reise langt for å få seg en grunnutdanning. Det vil bety langt dårligere rekruttering til kunstrelaterte yrker, advarer Amund Johnsen Anti.