Hopp til innhold

Tidligere aksjonist: – Mange likheter mellom Alta-aksjonen og Standing Rock

Maktbruken er sterkere og frontene hardere i Standing Rock. Ellers er mye likt det som skjedde under Alta-aksjonene, mener tidligere Alta-aksjonist.

Alta-aksjonen

Demonstranter på anleggsveien cirka 1 km fra Nullpunktet ved Tverrelva fjernes av politiet. Politiet brukte hånkraft til å fjerne gamle rør som demonstrantene var lenket til, men ikke vannkanoner, tåregass eller gummikuler.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Demonstrasjonene mot Dakota Access Pipeline i Standing Rock Sioux stammens område i Nord-Dakota har pågått siden april i år.

Sametingspolitikeren Sandra Márjá West (NSR) reiser sammen med flere andre samiske meningsfeller til USA om en drøy uke for å vise sin støtte til urfolkene, som kjemper mot oljerørutbyggingen.

Sandra Márjá West

Sandra Márjá West mener det er viktig å vise sin støtte til urfolkene i Standing Rock. Derfor reiser hun snart over «dammen».

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Slik beskriver hun det som skjer på den andre siden av Atlanterhavet.

– Sheriffens folk viser liten respekt for demonstrantene. De blir skutt på med gummikuler, vannkanoner og sjokkgranater, samt sprutet med tåregass. I tillegg blir demonstrantene demonisert i media både av sheriffen og oljerørtilhengere. Et skjellsord som går igjen er «yrkesdemonstranter». Folk i Standing Rock-leiren er også blitt utsatt for infiltrasjon, opplyser West.

Hittil er mer enn 300 demonstranter skadet, 26 av dem alvorlig.

– Dette kjenner vi igjen

Tidligere Alta-aksjonist, Niillas A. Somby (67), har fulgt protestaksjonene i Standing Rock fra sidelinjen.

Han deltok i sultestreiken i 1981 og er han kjent for et mislykket forsøk på brusabotasje i Alta i 1982.

Niillas A. Somby

Den tidligere Alta-aksjonisten Niillas A. Somby er rystet over det som skjer i Standing Rock, men ser mange likhetstrekk med Alta-aksjonen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette er vår, det vil si urfolkenes lodd i livet å bli utsatt for storsamfunnets undertrykkelse. Hvis undertrykkerne ikke får det som de vil med vanlige demokratiske midler, så bruker de makt. Slik var det også i forbindelse med Alta-saken, forklarer Somby.

Men er det ikke stor forskjell på hardhendte behandlingen som demonstrantene i USA opplever sammenlignet med det dere opplevde under Alta-aksjonene?

– Selvsagt er det forskjell, men vold er vold, understreker Somby.

– Demonisert

Den aldrende aksjonisten mener det er mange likheter mellom det som skjer i Standing Rock og det som skjedde under Alta-aksjonene på 60-, 70- og 80-tallet.

– Jeg har selv ikke vært i Standing Rock, men de opplever på samme måte som vi at myndighetene bruker harde metoder til å prøve å fjerne demonstrantene. Vi ble også demonisert i offentligheten. Vi ble kalt for «yrkesdemonstranter», det vil si noen som demonstrerer mot hva det måtte være, sier Somby.

Standing Rock

En såret demonstrant bæres bort av sine kampfeller i Standing Rock. Urfolkene og miljøvernerne mener at politiet og sivilgarden er den største trusselen mot deres liv og helse.

Foto: APTN

– Demonstrantene i Nord-Dakota føler sikkert, slik som vi følte, at de bare må ut og vise sin motstand mot noe de ikke ønsker skal skje. De frykter at drikkevannet deres skal forurenses, og når vannet forurenses så ødelegges også livet, forklarer Somby.

Alta-aksjonistene opplevde også å bli utsatt for infiltratører.

– Det fikk vi oppleve mange ganger. Dette er en kjent metode som myndigheter og politi bruker. På denne måten får de tilgang til informasjon og strategier fra demonstrantene. De får også kartlagt hvem som er i leiren og hvem som er iferd med å ankomme. I tillegg sprer de mistenksomhet og usikkerhet blant demonstrantene, som hele tiden må være på utkikk etter infiltratører, forklarer Niillas A. Somby.

Korte nyheter

  • Kártadoaimmahat dohkkeha Oslove – mieđihit iežaset ádden ášši boastut

    Kártadoaimmahat lea dál dattetge dohkkehan Oslove nama almmolaš máttasámegiel namman Norgga oaivegávpogii.

    – Mii dat leimmet boastut ádden. Gielda lei ožžon formálalaš rávvaga sámi báikenammanevvohagas maid lága mielde galget dahkat, lohká Kártadoaimmahaga ossodatjođiheaddji Helge Dønvold.

    Kártadoaimmahat šálloša go álggos dieđihedje gildii ahte namma ii dohkkehuvvo.

    Dál álgá Oslo gielda čalmmustahttit gávpoga sámi nama.

    – Lean hui ilus go dát manai bures ja go Oslo sámi namma dál lea almmolaččat dohkkehuvvon, lohká Oslo gávpotráđi njunuš, Eirik Lae Solberg.

    Gávpoga sámi namain sii dáhttot čájehit ahte atnet árvvus sámi kultuvrra, ja čájehit ahte Oslo lea buohkaid oaivegávpot, maiddái buot sámiid oaivegávpot, deattuha son.

    Oslo gieldda neahttasiiddus geavahišgohtet Oslove earret eará gávpoga logos, buohtalagaid gávpoga dárogiel namain.

    Ihtet maiddái áiggi mielde Oslove-geaidnošilttat. Gielda áigu muđuid vel árvvoštallat man láhkai buoremusat čalmmustahttet gieldda sámi nama.

    Oslove lea gávpoga namma máttasámegillii, ja dál juo geavahit sihke searvvit ja ásahusat dán sámi nama Oslos.

    Oslove-skilt på Samisk hus i Oslo.
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Fálli nåvkå varresvuohtakontrållåv

    Dån guhti årru Hábmera suohkanin ja la 40 ja 79 jage gaskan oattjo dal varresvuohtakontrållåv tjadádit masta i dárbaha majdik mákset.

    Vuoratjismáno 29. biejve álggá Saminor3-guoradallam Hábmera suohkanin, ja vihpá gitta ájgen moarmesmáno 14. bæjvváj.

    Guoradallama åvddåla gåhttju Hábmera suohkan ja Saminor3 álmmuktjåhkanibmáj, mij tjadáduvvá uddni vuoratjismáno 25. biejve sebrudakvieson Ájluovtan kl. 17.00 ja Hamsunguovdátjin kl. 20.00.

    Danna Hábmera suohkan galggá subtsastit manen Saminor3 la ájnas gájkajda suohkanin, ja guoradalle galggi subtsastit sisano birra viesátguoradallamin – manen Saminor3 guovte vahko duogen suohkanin sierra varresvuodastasjåvnåv rahpá.

    Vihttalåk suohkana li maŋen Saminor3:n.

    Bilde av faglig leder for Saminor 3-undersøkelsen, Ann Ragnhild Broderstad, foran Saminor-bussen.
    Foto: Solveig Norberg / NRK
  • – Regjeringens kraftpakke gir en Klondyke-stemning

    Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) reagerer på det høye antallet innmeldte vindindustriprosjekter.

    – Regjeringen har gjennom vedtaket om å elektrifisere Melkøya og sin Kraftpakke skapt en febrilsk Klondyke-stemning hos mange, advarer Muotka.

    Hun syns det er stort behov for å vurdere realismen i at det er så mange nye prosjekter som meldes inn.

    – Samiske rettighetshavere, både reindrifta, fastboende, andre beitenæringer, utmarksutøvere og sjøsamer blir sterkt påvirket av alle disse prosessene som nå må gjennomføres og dette er både sterkt konfliktskapende og meget ressurskrevende, påpeker Muotka.

    Loga sámegillii

    Sametingspresident Silje Karine Muotka under overrekkelse av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
    Foto: Mette Ballovara / NRK