NRK Meny
Normal

– Prisen er viktig for hele Tibet

Den tibetanske forfatteren Tsering Woeser får Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris. – Det betyr enormt mye for hele Tibet, sier Marit Myrvoll i den norske Tibet-komité. 

Tibetanske kvinner
Foto: MANDEL NGAN / AFP

– Vi trenger alt som synliggjør Tibet og Tibets situasjon, sier Myrvoll og er derfor fryktelig glad for prisen til forfatteren Tsering Woeser.

Myrvoll mener at det er viktig å holde Tibet levende i folks bevissthet.

– For hver gang vi glemmer Tibet, blir undertrykkelsen av landet sterkere. 

– Må være modig

Woeser har tatt opp Kinas undertrykkelse og kolonialisering av Tibet. Hun bruker blant annet internett og er en frittalende blogger for å få fram sin kritikk og utfordre myndighetenes monopol på informasjon.

– Det å bli tildelt en pris er utrolig dristig handling for en forfatter fra Tibet, sier Myrvoll.

Med all oppmerksomheten blir man fort synlig for myndighetene, men samtidig kan ikke myndighetene gjøre noe med forfatteren uten å bli lagt merke til det.

– Kompleks identitet

I sitt forfatterskap diskuterer Woeser også problemene knyttet til intellektuell identitet, nærmere bestemt dilemmaet ved å leve som både tibetaner og kineser.

Hun har selv kinesisk far og tibetansk mor, og er gift med en kineser. Woeser mestrer mandarin, forstår kinesere og forklarer Tibet for kinesere på deres premisser, skriver Forfatterforeningen i sin begrunnelse.

Ytringsfrihetsprisen deles ut hvert år til en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse. Prisen er på 100.000 kroner.