NRK Meny
Normal

Tiåring fødte baby i Colombia

Myndighetene er frustrert over at de ikke kan straffeforfølge barnefaren.

Tiåring fødte baby i Colombia

Colombianske myndigheter holder identiteten både til den ti år gamle mora og den 15 år gamle faren skjult.

Foto: Skjermdump / YouTube/ITN

En ti år gammel jente tilhørende Wayuu-stammen i Colombia fødte nylig en liten baby som veide 2,6 kilo og målte 47 centimeter.

Ifølge colombiansk lov er ethvert seksuelt forhold med et barn under 14 år straffbart, og kan gi minimun ti års fengsel.

I går gikk imidlertid colombianske myndigheter ut med at de følte frustrasjon fordi de ikke kunne straffeforfølge den unge barnefaren. Grunnen til det er at Wayuu-folket har sitt eget rettssystem og at de sjeldent samarbeider med myndighetene i slike saker. Det opplyser sjefsdommer i regionalhovedstaden Riohacha, Maria Gladys Pabon, til Huffington Post . Byen ligger på Guajira-halvøya i nordøstkysten av Colombia.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Særlov fra 1991

Den ti år gamle jenta, som ifølge colombiansk lov ikke skal identifireres, fødte ungen sin 29. mars i år ved keisersnitt. Faren, som ifølge landets helsemyndigheter er 15 år, kan heller ikke identifiseres.

En colombiansk særlov for urfolkene fra 1991, som er slått fast i Grunnloven, gir Wayuu-folket rett til eget rettssystem/jurisdiksjon (jurisdiction).

– Jenta forsto knapt nok hva som skjedde da hun fødte ungen, forklarte Dr. Fabio Gonzalez til pressen over telefon like etter fødselen. Doktoren forklarte at det var nødvendig med keisersnitt fordi livmoren til den ti år gamle jenta fortsatt holder på å vokse og fordi det ville være vanskelig for jenta å føde på den vanlige måten.

Legen opplyser at den unge moren nå er utskrevet fra klinikken og er ved god helse. Den ti år gamle jenta er selv veldig liten, bare 142 centimeter høy.