Joiken som rørte mange

Jon Henrik Mario Fjällgren ble kjent over natten etter at han var med på svensk tv i programmet «Talang Sverige». Programmet heter «Norske Talenter» her hos oss.

Den 27 år gamle reindriftsutøveren fra Mittådalen rørte mange hjerter og dommerne felte noen tårer etter mandagens audition. Han joiket sin bestevenn Daniel Larsson, som gikk bort for 4 år siden.

JA fra alle fire dommerne førte til at Jon Henrik Fjällgren er videre i programmet.

Vennen ga ham joiken

Daniel Larsson jobbet som kokk i Norge og døde etter å ha mistet insulinsprøyten sin. – Det var en ulykke, forteller Jon Henrik.

– Daniel var som en lillebror for meg. Jeg kunne fortelle ham alt og han støttet meg alltid.

Både Jon Henrik og Daniel elsket å være ute i naturen. Daniel slo ofte følge når Jon Henrik dro på fjellet for å gjete reinflokken.

Illustrasjonsfoto. Reinflokk

Jon Henrik Fjällgren er fra en reindriftsfamilie og jobber som reindriftsutøver.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er takket være Daniel at denne joiken ble til. Den kom til meg, fra Daniel, forteller Jon Henrik.


Etter Daniels død dro Jon Henrik på hytta til sin avdøde venn. Det var et sted som Daniel elsket å tilbringe tid. Der ville Jon Henrik forsøke å få kontakt med ham igjen, og det fikk han.

Spesiell opptreden

– Jeg tror folk blir så rørt av denne dype joiken fordi de kjenner seg igjen. Det vekker sikkert kjente følelser hos folk.

Da NRK spurte hvordan det var å se at en mannlig dommer tok til tårene, svarte Jon Henrik slik:


– Jeg tror han hadde mine tårer. Det var veldig sterkt å stå der og joike. Jeg har hatt mange konserter, men dette er noe av det tøffeste jeg har gjort i mitt liv. Å se juryens reaksjon ble veldig mye for meg.

Jon-Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren under auditionen i <<Talang Sverige>>.

Foto: Talang Sverige / TV3

Når man har 2 minutter på seg så vil man jo gjøre det beste man kan, forklarer Jon Henrik. Det ble ikke mange ordene han valgte å bruke, kun setningen «Jeg savner deg».

Adoptert reindriftssame

Den unge reindriftsutøveren har hatt et ganske tøft liv. Han er født i Cali, Colombia, og ble så adoptert til Norge da han var kun 3 måneder gammel.

– Barn kan være veldig onde.


Barndommen og ungdomstida har vært tøff for Jon Henrik. Han ble utsatt for mobbing i lang tid som ga han den følelsen av å ikke høre til der han vokste opp.

– Jeg ble nok mobbet på grunn av at jeg var litt annerledes enn de andre. At jeg tilhørte et urfolk, var fra et annet land, var same og hadde rein, men også fordi jeg spilte musikk, forteller Jon Henrik.

Hektisk tid for joikeren

– Jeg trodde aldri at dette skulle få slik oppmerksomhet


Dagene etter tv-programmet har vært utrolig hektiske for hans del. Meldinger har strømmet inn fra både kjente og kjære, men også fra vilt fremmede folk. Telefonen ringer i ett sett. Det er både TV, radio, venner og ukjente som har ringt, forteller joikeren.


– De vil vel mest bli venn med meg eller si hvor rørt de ble over opptredenen min.Korte nyheter

 • Tjielgga rávtjádagáv dal buktá

  Visská dásse la vádádiededimen gå de ållo rásjov ja slahtev Nordlándan ja Råmsån buktá. Diededibme l dijstak ideda rájes gitta gasskavak idedij, diedet dálkkedievnastus yr.no. Vuordedahtte buktá 30-60 mm. Dajna de buktá tjielgga rávtjádagáv. Helgelátten bájkálattjat 60-90 mm rássjo jali slahtte.

  Rávtjádahka
  Foto: yr.no
 • Eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid boahtte jagi

  Romssa ja Finnmárkku stáhtahálddašeaddji ođđa raportta vuođul eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid Finnmárkku ja Romssa jogaide. Eaktodáhtolaš joavkkut ja searvvit bivde badjel 100 000 ruoššaluosa Romssas ja Finnmárkkus 2021:s. Jáhkkimis dát lea geahpedan 1–2 miljon ruoššaluosa goargŋuma 2023.

 • Nedskalerer feiring av samenes nasjonaldag

  Det blir likevel ikke noen storstilt feiring av samenes nasjonaldag i Trondheim. Dermed utsettes konserter, utstillinger, matfestival, samisk marked og flere andre arrangementer.

  – Vi har jo hatt ambisjoner om en hel del tusen besøkende, og det er klart at det kan vi ikke gjøre nå, sier Stig Vikan.

  Han er leder for Tråanten Saemien Dåehkie, som er en paraplyorganisasjon for samiske lag og foreninger i Trondheimsområdet.

  Med det smittetrykket som fortsatt er i Norge, tror han at mange fortsatt vil unngå større offentlige arrangementer på grunn av stor smittespredning.

  Det ville heller ikke være et alternativ å måtte plukke ut et begrenset antall folk som får delta på kulturarrangementene.

  – Vi skal være åpne og inkluderende for alle, så derfor utsettes det meste, og så arrangerer vi i stedet en samisk vårfest i Trondheim, sier han.

  Dato for vårfesten er ikke bestemt. Det er heller ikke avgjort hva slags markering som vil gjennomføres i Trondheim 6. februar.

  Dette er noe av det som nå planlegges:

  – Flagging og belysning av Rockheim

  – Lunsj i regi ordføreren i Trondheim (avhengig av retningslinjer for smittevern)

  – Utendørsmarkering på Elsa Laula Renbergs plass med taler

  – Gudstjeneste i Nidarosdomen

  Loga davvisámegillii dás.

  Nidarosdomen
  Foto: Linda Bjørgan / NRK