Hopp til innhold

Joiken som rørte mange

Jon Henrik Mario Fjällgren ble kjent over natten etter at han var med på svensk tv i programmet «Talang Sverige». Programmet heter «Norske Talenter» her hos oss.

Den 27 år gamle reindriftsutøveren fra Mittådalen rørte mange hjerter og dommerne felte noen tårer etter mandagens audition. Han joiket sin bestevenn Daniel Larsson, som gikk bort for 4 år siden.

JA fra alle fire dommerne førte til at Jon Henrik Fjällgren er videre i programmet.

Vennen ga ham joiken

Daniel Larsson jobbet som kokk i Norge og døde etter å ha mistet insulinsprøyten sin. – Det var en ulykke, forteller Jon Henrik.

– Daniel var som en lillebror for meg. Jeg kunne fortelle ham alt og han støttet meg alltid.

Både Jon Henrik og Daniel elsket å være ute i naturen. Daniel slo ofte følge når Jon Henrik dro på fjellet for å gjete reinflokken.

Illustrasjonsfoto. Reinflokk

Jon Henrik Fjällgren er fra en reindriftsfamilie og jobber som reindriftsutøver.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er takket være Daniel at denne joiken ble til. Den kom til meg, fra Daniel, forteller Jon Henrik.


Etter Daniels død dro Jon Henrik på hytta til sin avdøde venn. Det var et sted som Daniel elsket å tilbringe tid. Der ville Jon Henrik forsøke å få kontakt med ham igjen, og det fikk han.

Spesiell opptreden

– Jeg tror folk blir så rørt av denne dype joiken fordi de kjenner seg igjen. Det vekker sikkert kjente følelser hos folk.

Da NRK spurte hvordan det var å se at en mannlig dommer tok til tårene, svarte Jon Henrik slik:


– Jeg tror han hadde mine tårer. Det var veldig sterkt å stå der og joike. Jeg har hatt mange konserter, men dette er noe av det tøffeste jeg har gjort i mitt liv. Å se juryens reaksjon ble veldig mye for meg.

Jon-Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren under auditionen i <<Talang Sverige>>.

Foto: Talang Sverige / TV3

Når man har 2 minutter på seg så vil man jo gjøre det beste man kan, forklarer Jon Henrik. Det ble ikke mange ordene han valgte å bruke, kun setningen «Jeg savner deg».

Adoptert reindriftssame

Den unge reindriftsutøveren har hatt et ganske tøft liv. Han er født i Cali, Colombia, og ble så adoptert til Norge da han var kun 3 måneder gammel.

– Barn kan være veldig onde.


Barndommen og ungdomstida har vært tøff for Jon Henrik. Han ble utsatt for mobbing i lang tid som ga han den følelsen av å ikke høre til der han vokste opp.

– Jeg ble nok mobbet på grunn av at jeg var litt annerledes enn de andre. At jeg tilhørte et urfolk, var fra et annet land, var same og hadde rein, men også fordi jeg spilte musikk, forteller Jon Henrik.

Hektisk tid for joikeren

– Jeg trodde aldri at dette skulle få slik oppmerksomhet


Dagene etter tv-programmet har vært utrolig hektiske for hans del. Meldinger har strømmet inn fra både kjente og kjære, men også fra vilt fremmede folk. Telefonen ringer i ett sett. Det er både TV, radio, venner og ukjente som har ringt, forteller joikeren.


– De vil vel mest bli venn med meg eller si hvor rørt de ble over opptredenen min.Korte nyheter

 • Tjomperde feerh vaenie duvrieh

  Les på norsk.

  Eatnemevaarjelimmieforbunde tjomperde feerh vaenie duvrieh Nöörjesne gååvnese. Krïevede væjroeluhpienjoelkedassh striengkebe sjædta, jïh ahte klijma- jïh byjjesfaamoedepartemente maam joem darjoeh.

  Aejlegen akte vielie bïesse Laakesvuemiesne, Trööndelaagesne skåahtadin. Dan jaepien gaektsie duvrieh Nöörjesne gahtjehtamme. Njieljie Finnmarkesne, golme Sisdajvesne jïh akte Trööndelaagesne.

  – Lea aalvas stoerre låhkoe duvrielåhkoeste mij edtja stuerebe sjïdtedh, biologe eatnemevaarjelimmieforbundesne, Arnodd Håpnes jeahta.

  brunbjørn-loop-levende-stillbilde
  Foto: Torgeir Beck Lande / NRK
 • Naturvernforbundet er bekymret for den lave bestanden av brunbjørn

  Naturvernforbundet er bekymret for den lave bestanden av brunbjørn i Norge, og krever en kraftig innstramming av fellingsreglene.

  Søndag ble nok en brunbjørn er skutt, en binne i Namsskogan i Trøndelag. Naturvernforbundet mener det skytes for mye bjørn i Norge, og krever at Klima- og miljødepartementet reagerer.

  Til sammen er åtte brunbjørner skutt i Norge hittil i år. Fire i Finnmark, tre i Innlandet og en i Trøndelag.

  – Dette er alvorlig høy avskyting av en veldig liten bestand som skal vokse seg mye større, sier biolog Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet i en pressemelding.

  NTB

 • Minst 13 drept i angrep på Gaza

  Tirsdag er minst 13 personer drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter.

  IDF skriver selv på Telegram at de fortsetter kampene i Rafah og sentrum av Gaza. Luftforsvaret har angrepet over 40 mål det siste døgnet, sier de.

  Fem skal ha blitt drept i et luftangrep mot et hus i Rafah, mens i Khan Younis ble en familie drept, skriver Reuters.

  I tillegg skal minst fire ha blitt drept i flyktningleiren Nuseirat sentralt i Gaza, både i artilleribombardement og luftangrep.