Rap, joik og teater

Tradisjonelle samiske eventyr ble presentert på en helt ny måte på Márkomeannu lørdagsformiddag.

Sara Margrethe Oskal, Kenneth Ekornes, Ingá Márjá Sarre, og Ailu Valle

Regissør og manusforfatter Sara Margrethe Oskal, musiker Kenneth Ekornes, skuespiller og prosjektleder Ingá Márjá Sarre, og skuespiller og rapper Áilu Valle

Foto: Roger Manndal, NRK

Du vet kanskje at reven er kjent for å være lur og at den har en hvit haletipp? Du vet kanskje også at bjørnen er lettlurt og at den har veldig kort hale? Visste du at reven kan rappe og at bjørnen er uslåelig på catwalken? Og har du hørt at kråka en gang var hvit som snøen og hadde en fantastisk sangstemme?

Med de ordene ble teaterstunden i Márkomeannu`s storlavvo innledet lørdag. Mange små og store hadde møtt opp for å få med seg stykket "Den lure reven".

Kenneth Ekornes, Ingá Márjá Sarre, Ailu Valle

Det var god driv i teaterstykket,og den halvtimen stykket varte fløy fort avgårde.

Foto: Roger Manndal, NRK

– En drøm som gikk i oppfyllelse

Ailu Valle

Gámasmohki-rapperen Ailu Valle skal også opptre på festivalscenen lørdagskveld med bandet Trio Boogimen.

Foto: Roger Manndal, NRK

Den kjente rapperen Áilu Valle fikk debutere som skuespiller med dette stykket.Selv er han strålende fornøyd med publikumsresponsen, og håper at det er flere roller som venter på ham i framtiden:

– Dette er min første opptreden, ja. Jeg våget aldri å prøve meg som skuespiller som liten gutt. Hver gang vi skulle ha teater på skolen gjemte jeg meg alltid unna, eller passet på å være syk akkurat den dagen.

- Men samtidig har det alltid vært en stor drøm for meg å få jobbe som skuespiller, så nå er jeg lykkelig. Jeg har helt klart lyst til å jobbe mer som skuespiller, forteller Ailu Valle til NRK.

– Både skummelt og gøy

Sárá-Biggá Somby

Sárá-Biggá Somby (6) syne teaterstykket var så bra at hun gjerne vil se det flere ganger.

Foto: Roger Manndal, NRK

En som virkelig var fornøyd med teaterstykket, var Sárá-Biggá Somby:

– Det var både skummelt og gøy, og den der reven var en skikkelig luring. Han lurte den stakkars bjørnen så han mistet den fine halen sin.

– Også var det gøy når reven og bjørnen sang. Jeg liker selv og synge, og av og til rapper jeg også, forteller den unge festivalgjengeren utenfor teaterlavvoen.

– Har vel aldri blitt gjort tidligere

Sara Margrethe Oskal

- Det er gøy å kunne utvikle de kjente og kjære samiske fortellingen, og kle dem i ny drakt, forteller regissør Sara Margrethe Oskal.

Foto: Roger Manndal, NRK

Manusforfatter og regissør Sara Margrethe Oskal er fornøyd med urpremieren:

– Ja jeg koset meg fra begynnelse til slutt. Det var så herlig å se responsen fra både barn og voksne, og det viser at vi har lyktes bra. Samiske fortellinger har vel aldri før blirr fortalt med rap o rytmer.

– Det er egentlig Ingá Márjá Sarre`s ide dette, så jeg må sende en stor takk til henne, og til Ailu om har skrevet rap-tekstene. Dette var herlig, forteller en lettet og glad regissør til NRK.