Skal ikke prate om problemer

Fersk forskning viser at samer ikke ønsker å prate om sykdom, ikke engang med sin egen lege.

WITBC 2012

Det er ikke vanlig å snakke om sykdommer og problemer blant samer. Illustrasjonsbilde

Foto: Sergey Gavrilov / WITBC/NRK

Berit Andersdatter Bongo avsluttet nylig sin doktorgrad ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø (UiT). Hun fant i sin forskning at samer med en helsetilstand nødig snakker om sin sykdom.

– Å snakke åpent om sykdom betraktes som upassende. Problemene skal få være i fred, sier Bongo ifølge UiT sine nettsider.


– Ikke tabu

Hun har intervjuet 21 samisktalende samer i Finnmark, og funnene er sammenfallende. Hun understreker at meningen ikke er å generalisere funnene til alle samer.

– Samer snakker nødvendigvis ikke om helse. Man skal ikke snakke om det som er trist og utlevere seg selv. Det har ingenting med tabu eller skam å gjøre, men det handler om at man ikke skal belaste andre med sine problemer. Man skal ha styrken til å bære dem selv, forteller Andersdatter Bongo.

– Bruke røntgenblikk


Den nybakte doktorgradiaten mener at helsepersonell må skjerpe sansene når de har med samiske pasienter å gjøre.

– De sier ting indirekte og aldri direkte. Derfor må man se bak ordene. Legen kan ikke forvente at pasienten skal utlevere alt selv. Derfor må de nesten se på pasienten med røntgenblikk, høre godt etter og observere. De må bruke tid selv om det er akutt. Hvis ikke kan det i verste fall bli stilt gal diagnose, sier hun ifølge UiT.

Kulturkollisjon


Den samiske og norske kulturen kolliderer når det kommer til helse. Samene har mer for vane å overgi seg til naturens gang, akseptere det som skjer. Diagnostiske sykdomsbegrep blir sett på som dømmende.

– Mange sitter nok igjen med en erfaring at møtet mellom den samiske kulturen og det norske helsevesenet ikke har vært så god. Derfor er det min drøm om at denne kunnskapen må komme ut, sier Berit Andersdatter Bongo.