NRK Meny
Normal

Tåregass mot pil og bue

Protesterende urfolk i harde sammenstøt med politiet utenfor Brasils nasjonale stadion mindre enn tre uker før fotball-VM.

Protest mot fotball-VM i Brasil

Urfolkene stiller opp med pil og bue. Politiet på sin side er bevæpnet med tåregass, hjelmer og politiskjold.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

  • En politimann ble skutt i beinet med pil etter urfolksprotesterer utenfor Brasilias nye VM-stadion.
  • Opprørspoliti brukte tåregass mot mengden av tusen mennesker under voldelige sammenstøt som urfolkene gjennomførte mot planer om å krympe størrelsen på noen stammereservater.
  • En seremoni for å åpne utstillingen av VM-trofeet ble avlyst som følge av en TV-sendt demonstrasjon.

Urfolk bevæpnet med pil og bue har braket sammen med ridende politi bevæpnet med tåregass, hjelmer og politiskjold - bare uker før fotball-VM i Brasil begynner, opplyser den britiske avisen Daily Mail.

Demonstrantene iført tradisjonell stammenes tradisjonelle drakter hadde sammenstøt med politiet i Brasils hovedstad Brasilia - og en politimann endte opp med å bli skutt i foten med en pil.

De voldsomme scenene utspilte seg ved siden av Mane Garrincha National Stadium.

I Brasil har det utviklet seg et klima med økende sivil ulydighet fra forskjellige grupper, som ønsker å forstyrre arrangementet. De mener det vil koste for mye for et utviklingsland å arrangere en slik gigantisk turnering.

Det dyreste stadionet under VM

Rundt 1.000 demonstranter samlet seg i sentrum av Brasília og forsøkte å marsjere mot byens fotballstadion Mané Garrincha, der VM-trofeet var utstilt.

Mané Garrincha er det dyreste stadionet som er bygd til turneringen som starter om 16 dager, og demonstrasjonen rettet seg mot den enorme pengebruken til arrangementet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Brasilia

En urbrasilianer sparker tilbake en tåregassgranat under opptøyer utenfor Mane Garrincha stadion i Brasilia.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Blant demonstrantene var det rundt 500 høvdinger for indianergrupper, kledd i tradisjonelle hodefjær og ansiktsmaling, og utrustet med pil og bue.

Da ridende politi forsøkte å sperre for marsjen, svarte noen av indianerne med å skyte piler mot dem og hestene deres. En politimann ble truffet i beinet og måtte på sykehus.

Globo TV viste bilder av en politimotorsykkel som også var blitt pepret med piler, og av indianere som kastet stein mot de 700 politifolkene som omringet stadionet.

Andre deltakere i demonstrasjonen var de husløses organisasjon som sier at byggingen av dyre stadioner fører til økende eiendomspriser som i sin tur presser folk ut av boligene sine.