Tar tradisjonen tilbake med å sitte skjømming

Det å sitte skjømming er et begrep som ikke er så velkjent. Men til helga får du være med på dette i litt mere organiserte former når det inviteres til «Skjømming» i Mørsvik i Nordland.

Geir Anders Hætta Berg "prøvekjører" lampene under forberedelsene til årets "Skjømming".

Geir Anders Hætta Berg «prøvekjører» lampene under forberedelsene til årets «Skjømming».

Foto: Sander Andersen / NRK

Og når man gjør noe i Mørsvik i Sørfold i Nordland, så gjør man det til gagns også.

Da er det ikke bare det «å sitte skjømming», men da inviteres det til joikekurs, mat og historiefortellinger til langt ut over de blå timer. Og til og med konsert med en kjent samisk musikkutøver.

Daglig leder i Alva Form i Mørsvik, der det hele foregår, Geir Anders Hætta Berg forklarer begrepet skjømming.

– Det er den tiden idet det mørkner. Da folk trekker innendørs og venter på den tiden til de må tenne lampene og lysene. Da har man tid til å minnes, og til å fortelle historier før det blir helt mørkt.

– –	Alt dette som ser ut som kaos, skal være i system til lørdag, forsikrer Geir Anders Hætta Berg.

– Alt dette som ser ut som kaos, skal være i system til lørdag, forsikrer Geir Anders Hætta Berg.

Foto: Sander Andersen / NRK

Proffe utøvere

Og den tiden vil da Geir Anders Hætta Berg dra nytte av, og gjøre mer ut av.

Lørdag inviterer han, sammen med sine samarbeidspartnere, til sitt eget verksted med joikekurs, salg av mat og med en historieforteller som også bidrar med skumle historier.

I tillegg vil det bli en intimkonsert i verkstedlokalene med Niko Valkeapä til langt ut over de blå timer.

Spellemannsprisvinner Niko Valkeapä kommer til Mørsvik i helga.

Spellemannsprisvinner Niko Valkeapä kommer til Mørsvik i helga.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

– Joikkurset er det Niko Valkeapä som skal holde, og ut over ettermiddagen vil Niko også holde huskonsert. I tillegg bidrar jo også vår samarbeidspartner, historiefortelleren Eirin Edvardsen. Det å fortelle historier er jo hennes fag. Så vil jo vi vise hva jeg og min samboer Sissel Horndal holder på med. Og i tillegg får man jo både mat og kaffe her.

Årlig foreteelse

For det er de «blå timene» som er i fokus denne lørdagen, forklarer Hætta Berg som akter å gjøre «Skjømming» til en årlig foreteelse.

– Vi vil jo ta tradisjonen tilbake, og vil nok arrangere dette hvert år på høsten når det likevel ikke skjer så mye. Med det prøver vi å få til noe i den lille bygda her, og få folk til å komme hit.

– Selv er jeg mest spent på Niko. Han er jo flink til å synge og joike, og han er en flink forteller også. Så jeg gleder meg virkelig. Og så har han jo fått gode kritikker for den siste CDen sin også.