NRK Meny
Normal

Tar med Olli til klimainnspurten

Norge vil sørge for at også urfolks synspunkter fremmes når den nye klimaavtalen utformes, lover Miljø- og utviklingsministeren.

Miljøvernminister Solheim og sametingspresident Olli
Foto: NRK

– Samene skal få gode påvirkningsmuligheter i København, lover Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

HØR: Solheim om samisk klimadeltakelse

GULDAL: Solheim København mihttut

Til København

Neste uke drar Solheim til København for å være med under innspurten av klimaforhandlingene, med seg i delegasjonen har han Sametingspresident Egil Olli.

Neste uke avklares det hvorvidt Sametinget får ta ordet under selve forhandlingene, men Erik Solheim lover at samene skal få gode påvirkningsmuligheter i København.

Skal fremme samenes sak

Både den finske- og svenske regjeringen har sagt at det ikke er sikkert at de fremmer urbefolkningenes klimabekymringer under klimatoppmøtet.

Sverige vil fremme EU-synspunktene, mens den finske regjeringen har uttalt til det finske sametinget at samiske spørsmål ikke blir tatt opp.

– Den norske regjeringen skal bruke de mulighetene som finnes under klimaforhandlingene, til å fremme urbefolkningenes forventninger og bekymringer til den nye avtalen, sier Erik Solheim.

Trussel mot urfolk

Både samer, inuitter og andre urfolksgrupper ønsker at statsledere under klimatoppmøtet i København, i Danmark, tar seg tid til å høre på deres synspunkter om klimaendringene.

Den norske regjeringen vil på FNs klimakonferanse prøve å legge frem de utfordringer som urbefolkninger opplever.

– Vi kjenner jo til at reindrifta har utfordringer med klimaendringer når det blir mildere, så da blir det opp til oss å forklare at klimaet truer næringen, avslutter Solheim.