Planlegger artig ferie til Auschwitz

Sametingspolitiker Anders Mathisen avviser at han er nazisympatisør selv om han benekter nazistenes jødeutryddelsesprogram.

Montasje
Foto: AFP/NRK

Hans uttalelser som ble postet på hans private facebook side fredag ettermiddag har ikke gått upåaktet hen, og Mathisen har måttet tåle mye kritikk fra politikere og menigmann.

Ved siste sametingsvalg ble han valgt inn som vararepresentant for Arbeiderpartiet fra Sør-Norge valgkrets, men før helgen var omme hadde han fått beskjed fra høyeste hold i partiet at han var uønsket i Arbeiderpartiet.

– Ingen viktig sak

Auschwitz

Anders Mathisen mener det ikke finnes dokumentasjon på at seks millioner jøder ble utryddet i tyske konsentrasjonsleire.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

På tross av massiv motstand og avstand fra hele det samepolitiske miljøet mot hans påstander, fastholder Mathisen det ikke finnes bevis for at gasskamre og massegraver eksisterte.

Selv om han har forsvart sitt syn i både aviser og radio denne uken, er han litt irritert over at han må bruke tid på dette:

– Dette er ingen viktig sak for meg og det er rett og slett en glipp at dette synet mitt om gasskamre og jødeutryddelsesprogrammet ble offentlig kjent.

– Jeg ville mye heller hatt fokus på regjeringens EU politikk og datalagringsdirektivet, som jeg er sterkt uenig i, sier Mathisen.

– Vurderte å melde meg ut uansett

Fra han var 16 år gammel har han vært medlem av Arbeiderpartiet. Han beklager at partiet ikke har takhøyde nok til å akseptere hans Holocaust-holdning, men egentlig er han ikke så lei seg for at han nå er eksludert:

– Etter Regjeringens vedtak om datalagringsdirektivet, som jeg mener er uakseptabel overvåking av vanlige folk, hadde jeg uansett vurdert å melde meg ut av partiet.

– Nazist jeg? Langt ifra!

Arbeiderpartiets generalsekretær, Raymond Johansen, har kalt Mathisens uttalelser for nazi-inspirert visvas og har reagert med harme på disse uttalelsene.

Mathisen på sin side er opptatt av å få fram at også han, i likhet med de fleste i befolkningen, tar avstand fra nazistenes handlinger under andre verdenskrig.

Det med gasskamre og massegraver hevder han derimot fortsatt er for lite dokumentert. Og dette synes han at han burde få mene uten at hele partiapparatet reagerer med harme:

– Jeg mener jo at de som står for det datalagringsdirektivet er langt nærmere nazistene enn jeg er, mener Mathisen.

Deler ikke sønnens oppfatning

Magnhild Mathisen

Leder for Arbeiderpartiets samepolitiske råd, Magnhild Mathisen, deler ikke sønnens oppfatning av Holocaust.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Anders Mathisen er sønn til leder for Arbeiderpartiets samepolitiske råd, Magnhild Mathisen. Hun er preget av oppstyret rundt sønnen sin, men ønsker ikke å kommentere sønnens uttalelser overfor NRK Sápmi.

Hun viser til det hun har sagt til andre medier om at hun ikke støtter innholdet i det sønnen hennes har gitt uttrykk for på facebook.

– Jeg er veldig lei meg

Selv synes Anders Mathisen at det er trist at han har såret venner, kjente og politikerkolleger på Sametinget med sine uttalelser:

– Jeg er veldig lei meg for at jeg har såret mange med det jeg har sagt, men som sagt det var et uhell og det var ikke meningen å fronte disse meningene offentlig, sier Mathisen.

– Trodde du virkelig ikke at det ville bli oppstyr når du la ut din mening om Holocaust på facebook?

– Nei, jeg tenket over hodet ikke på konsekvensene av dette og det er vel min svakhet at jeg av og til ikke tenker over hva slags konsekvenser mine uttalelser kan få.

– Jeg skjønner at jeg er langt fra perfekt, men jeg er flink til å be om unnskyldning når jeg vet at jeg har såret noen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvit buss

De hvite bussene reddet i overkant av 15 000 skandinaver og personer med annen nasjonalitet fra konsentrasjonsleirene i tyskkontrollert område.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Auschwitz-ferie

Selv om Mathisen sier at han ikke er så interessert i å fordype seg mer i dette temaet som han nå har fått så mye oppmerksomhet for, så føler han at han nå er nødt til å lese enda flere bøker for å finne ut mer om det såkalte jødeutryddelsesprogrammet.

– Mange ungdommer i Norge reiser jo med de såkalte hvite bussene til Auschwitz i Polen og til andre steder i Europa der nazistene hadde sine konsentrasjonsleirer, kunne du tenke deg å ta en slik reise for å se hvordan gasskamrene så ut?

– Jeg skal nok ikke ta noen hvite busser, men jeg kommer nok til å reise dit på eget initiativ når tiden er inne.

– Nå lar jeg nok saken bero litt, så får man heller ta det som en artig ferie en gang og sjekke ut de her tingene sjøl, sier Anders Mathisen til NRK.

Hør saken på samisk her: