Talentet brakte dem til København

De to ungdommene fra Nesseby vant en København-tur ved hjelp av sine foto- og fortellertalent.

Marit-Sofie Mathisen (13) og Fred Lassander foran et av arbeidene fra Nesseby.

Marit-Sofie Mathisen (13) og Fred Lassander foran et av arbeidene fra Nesseby.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Dette er kjempemorsomt og lærerikt. Vi har lært om hvordan andre arktiske ungdommer lever og fått mange nye venner, sier Marit-Sofie Mathisen (13) og Fred Lassander (14) etter den åpningen av den arktiske ungdomsutstillingen med klimaendringer som tema.

Åpningen ble holdt på etnografisk avdeling ved Nationalmuseet i København torsdag formiddag.

Arktisk samarbeidsprosjekt

Karlebotn skole i Nesseby har i høst deltatt i et arktisk samarbeidsprosjekt sammen med skoler fra andre arktiske områder. De andre ungdommene som er med i prosjektet bor i Shishmaref (Alaska), Uummaanaq (Grønland) og Pangnirtung (Nunavut).

Prosjektet går ut på å beskrive hvordan klimaendringene påvirker dem selv eller nærmiljøet. De kunne blant annet intervjue eldre mennesker om dette temaet. Deretter skulle de ta bilder som illustrerte fortellingen.

Prosjektet er ledet av Christine Germano, som blant annet har veiledet ungdommene i fotografering.

Christine Germano

Christine Germano.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Marie-Sofie Mathisen gjorde seg fortjent til en København-tur for et intervju hun gjorde med sin bestefar, Samuel Mathisen (82). Fred Lassander skrev en historie om hvordan temperaturen i havet har påvirket torsken.

Mange lovord

Denne uka møttes de arktiske ungdommene for første gang i forbindelse med FNs klimatoppmøte i København og de høstet mange lovord fra mange av de fremmøtte under torsdagens åpning.

– Resultatet av prosjektet er imponerende. Jeg håper at dette prosjektet vil være med på å motivere samisk- og inuitt ungdom til å jobbe som forskere eller politikere i fremtiden, sa samepolitikeren Gunn-Britt Retter (NSR) fra Nesseby under åpningen. Hun er også leder i Samerådets arktiske- og miljøutvalg.

Også prosjektleder Christine Germano er imponert over ungdommene.

– Ungdommene har vist en livlig fantasi og tatt oppgaven på alvor. Ungdom har en egen evne til å forklare vanskelige ting på en enkel måte. Det har også disse ungdommene gjort, sier Germano.

– Jeg har lært mye om klimaendringer og hva vi kan gjøre for å bidra til å gjøre situasjonen bedre, sier Marit-Sofie Mathisen.

Fred Lassander sier også at han har lært mye om klimaendringer og at det hele har vært veldig spennende.

– Det mest spennende har vært å møte de andre. Før dette visste jeg ingenting om andre arktiske ungdommer. Nå vet jeg mye mer og jeg håper at vi kan holde kontakten fremover, sier Fred Lassander.