Takk Gud for at dere kom hjem!

Tre av barnebarna til Kari Høgden var på Utøya da marrerittet begynte. Alle tre kom helberget fra det.

Kari Høgden med barnebarn

Kari Høgden sammen med barnebarnet Stine Marie Høgden.

Foto: Alsak Ilkka Niittyvuopio / NRK

– Jeg er så takknemlig over å være her sammen med deg, sier en gråtkvalt Stine Marie Høgden til bestemora si, Kari Høgden.

Det er første gang de sees etter at helvete brøt løs på Utøya.

Lang ventetid på kirketrappa

Folk har samlet seg i bygdas kirke. Det skal holdes sørgegudstjeneste for alle de som omkom under fredagens terrorhandling.

Les også: Mintes de døde i sørgegudstjeneste

– Jeg sto og ventet på kirketrappen. Hjertet mitt hamret, og jeg kjente at gråten var like rundt hjørnet. Det var vondt å vente. Og da de endelig kom og jeg fikk se de igjen, kunne jeg ikke gjøre annet enn å takke Gud for at jeg fikk alle mine tre barnebarn helberget hjem igjen.

– For jeg er jo så utrolig glad i dere, sier bestemor Kari til barnebarna.

Tidligere har NRK Sápmi skrevet at fra Finnmark AUF var det rundt 30 som var reist til Utøya for å delta på sommerleiren. Karasjok AUF hadde en delegasjon på 12 stykker. Alle disse 12 kom fra det med livet i behold.

– Jeg takker ikke Gud for bare mine egne barnebarn, jeg er så takknemlig for at alle våre ungdom fra Karasjok overlevde. De er så flinke og sterke, de samiske barna. De vet hvordan å gjemme seg.

– Det går nok ikke ann å forestille seg det marerittet. Barn og ungdom er så mye sterkere enn vi voksne. De skal nok klare dette også. Men jeg tror ikke vi skjønner hva de har gjennomgått.

– Og jeg tror ikke noen skjønner hvor lykkelig jeg er nå, som har fått mine barnebarn hjem igjen, avslutter bestemor,Kari Høgden.