Ta en dukkert på samisk

Oslo Sameforening inviterer til språkbad i Oslofjorden.

Badestrand
Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

Lørdag 13 juni bærer det til Langøyene der det skal både grilles og bades på samisk.

– Med dette initiativet ønsker vi at folk skal ha det gøy samtidig som de lærer samisk, sier Rita Iren Sara, i sameforeningens studieutvalg.

Lavvo, grill og badebukse

Språkbadet er ment som et tilbud for voksne og barn og Sara håper at riktig mange vil melde seg på. Mange samer i Oslo-området har begrensede muligheter til å snakke samisk daglig, og for de som holder på å lære språket blir det en ekstra utfordring at de ikke kan høre samisk så ofte.

Det kommer til å være forskjellige aktiviteter med blant annet hinderløyper der deltakerne skal finne ting, så da får de testet språkkunnskapene sine skikkelig, sier Sara.

De vil også få satt opp en lavvo på Langøyene og det blir også muligheter for grilling. Arrangørene frister også med at det er gode muligheter for bading. Alt skal selvfølgelig foregå på samisk.

– Så - dette med å ta et bad i Oslofjorden har fått en ny dimensjon ?

Ja det kan man trygt si for nå må man kunne ordet før man kaster seg ut i sjøen , sier en lattermild Sara.

Flere språkbad

Studieutvalget i Oslo sameforening har som mål å få mer kontinuitet i språktreningen og har dermed planlagt flere språkbad for bysamene.

Når vi først begynner med dette så er det jo best å forsøke å hjelpe folk å holde språkkunnskapene vedlike, slik at det ikke går flere år til neste gang de får anledning til å delta på et slikt språkbad, sier Sara.

I tillegg til det første språkbadet på Langøyene i juni er det planlagt et språkbad til høsten som først og fremst retter seg mot barn mellom 6 og 16 år. Det tredje språkbadet er planlagt rett før Samefolkets dag neste år og det fjerde ønsker de å arrangere på Sognsvann våren 2010.