Sykler til Riddu Riđđu

Sametingspresident Egil Olli skal sammen med andre politikere og sykkelinteresserte sykle fra Tromsø til Kåfjord. Dette er et ledd i markeringen av Riddu Riđđu festivalens miljøfokus.

Sametingspresident Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli er en ivrig syklist.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Også tidligere Sp-leder Åslaug Haga og Venstres Ola Elvestuen er blant de som tråkker i veg fra Tromsø til Kåfjord.

Sykkelturen går over to dager og deltakerne er framme i Kåfjord like før kl.16.00 på torsdag.

GULDAL: Sihkkelastet Riddu Riđđui

Riddu Rittet

Da skal Olli og de andre politikerne som har vært med på sykkelturen delta i en paneldebatt om miljøet og Nordområdepolitikk, som arrangeres i regi av festivalen Riddu Riđđu.

- Sykkelturen er ikke bare for politikere slik at alle som er interessert i å være med på dette kan bli med, sier Per Gunnar Stensvaag, som arrangerer sykkelrittet for Riddu Riđđu.

Sykkelturen starter kl 15:00 i dag fra Reinen skole i Tromsø og så langt er det nærmere 20 påmeldte syklister. Underveis vil det bli flere stopp med kulturelle innslag.

Det er noen år siden Riddu Riđđu ble registrert som Miljøfyrtårn-festival, der de har fokus på blant annet avfallssortering og bruk av kollektivtilbud istedetfor bil. Sykkelturen fra Tromsø til Kåfjord arrangeres for første gang i år og er et ledd i festivalens miljømarkering.

Finn skyss på Facebook

Ragnhild Dalheim Eriksen

Ragnhild Dalheim Eriksen.

Foto: Espen Sandberg

Leder for Riddu Riđđu festivalen, Ragnhild Dalheim Eriksen, håper at de med dette sykkelrittet får deltakerne til å tenke enda mer på miljøet. Hun synes det er en spennende utfordring å tenke kreativt for å komme på tiltak som bevarer miljøet, men dette føles også som en forpliktelse:

– Vi mener jo at vi som urfolksfestival har det største ansvaret til å ta miljøet på alvor, sier Dalheim Eriksen.

Fra i år er det ikke lenger lov til å parkere biler tett inn på festivalområdet og festivaldeltakere oppfordres til å samarbeide med andre reisende til Kåfjord.

– Det er opprettet en gruppe på Facebook der de som trenger skyss til Riddu Riđđu, kan få tilbud om å sitte på med andre som også skal til festivalen, sier Dalheim Eriksen.

– Dessuten trenger man ikke bil på Riddu Riđđu fordi her går det buss til butikken flere ganger om dagen, legger hun til.

– Godt tiltak

Sametingspresident Egil Olli roser Riddu Riđđu for den innsatsen de gjør for miljøet.

– Jeg tror at slike tiltak som dette sykkelrittet og oppfordringen om at flere reiser sammen gjør at flere får øynene opp for hvor viktig det er å bidra med det hver og en av oss kan for å minske forurensningen, sier Olli.

Han gleder seg til å ta fatt på sykkelturen fra Tromsø til Manndalen i Kåfjord kommune, som er på 15 mil. Olli som selv er ganske habil syklist og har deltatt i flere sykkelritt tror dette blir en ganske bedagelig tur.

Jeg tror ikke tempoet blir så høyt når vi skal bruke to dager på turen, men jeg tror det kommer til å bli en veldig trivelig og fin tur, sier Olli.