Hopp til innhold

Svømmetur over fjorden er utsatt

På grunn av vær- og vindforholdene er svømmeturen over Porsangerfjorden utsatt til tirsdag.

Knut-Einar Kristiansen

Knut-Einar Kristiansen vil bruke helga til forberedelser og til å vente på bedre vær- og vindforhold.

Foto: Pivat

– Det ser ut som tirsdag er dagen det skal skje. Værmeldingen er god og alle som må være på plass er det, opplyser Knut-Einar Kristiansen (51) til NRK.

Tidspunktet på dagen er ennå ikke helt bestemt. Starten blir enten på formiddagen eller ettermiddagen.

– Det er høyvann klokken 10:10 og lavvann klokken 16:16, så det blir rundt de to klokkeslettene. Avgjørelsen tar jeg når jeg har fått vært der og sett litt på forholdene i løpet av helga, forteller han.

Fikk ideen i 2008

Ideen om å svømme over Porsangerfjorden fikk Kristiansen i 2008, da han holdt på å se på olympiske sommerleker fra Beijing.

Knut-Einar Kristiansen

Knut-Einar Kristiansen har forberedt seg grundig til den forestående svømmeturen over fjorden.

Foto: Privat

– Det er en utfordring jeg har bestemt meg for å gjennomføre. For noen år siden satt jeg og så på de olympiske sommerlekene. Der hadde de en mil maratonsvømming som en av svømmedistansene. Da tenkte jeg at det der skal nok jeg også klare, jeg skal nok klare å svømme en mil. Jeg kunne ikke tenke meg en bedre plass å gjøre det enn i nærheten av hjemplassen min, sier Kristiansen.

Han er opprinnelig fra den lille grenda Brenna i Porsanger, men har de siste 14 årene bodd i Leeds i England. Der jobber han i transportbransjen.

– Meg bekjent er det ingen som ennå har svømt over Porsangerfjorden, sier den utflytta brennaværingen.

Svømmeturen starter i Aronberget i nærheten av Børselv, drøye 30 km fra kommunesenteret Lakselv. Turen skal etter planene ende på den andre siden av fjorden i Trollholmsund.

Strekningen skal være cirka 11 km, muligens enda lenger.

– Jeg har en kamerat som har en hytte på andre siden av fjorden, og han har lovt å varme opp badstuen til jeg kommer over, forklarer Kristiansen.

Svømmer over Porsangerfjorden

Den mest sannsynlige ruta går på skrått fra Aronberget til Trollholmsund. – Med denne ruta unngår jeg strømmene i Reinøysundet og så får jeg den distansen som jeg ville ha, forklarer Knut-Einar Kristiansen.

Foto: Privat

Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.