Hopp til innhold

Sveriges melding til Norge: – Ikke behov for avtale

Den svenske landbruksministeren mener at det ikke er behov for en avtale mellom Norge og Sverige i reinbeitekrangelen. Norge mener det er Sverige som står for brudd.

Ansiktsbilder av Sven-Erik Bucht og Jon Georg Dale

UENIGE MINISTRE: Sveriges landbruksminister Sven-Erik Bucht (t.v.) og Norges landbruksminister Jon Georg Dale er ikke enige om en reinbeite-avtale mellom landene.

Foto: Jonas Ekströmer/Tor-Emil Schanche / NTB scanpix/NRK

– Jeg bryter ikke forhandlingene. Sverige har meddelt at de ikke vil ratifisere den avtalen som vi har vært enige om, og som skulle vært ratifisert, sier den norske landbruksminister, Jon Georg Dale, og nekter dermed for at han har brutt forhandlingene.

Når ikke Sverige ratifiserer avtalen, så betyr det at norske reineiere ikke får samme mulighet til å ha reinbeite i Sverige, slik de svenske reineierne har i Norge, mener han.

– Slik kan man ikke ha det, og det har vært stadig økende antall rein som kommer fra svensk side. Da blir den norske reindriften taperen, mener landbruksministeren.

– Da ser ikke jeg noen annen utvei enn at vi er nødt til å regulere den svenske reindriften i Norge, slik vi har regulert den norske, legger Dale til.

Norske og svenske samer har hatt rett til å søke beite i nabolandet i flere hundre år, men den forrige avtalen gikk ut i 2005. De to landene har nå forskjellig regelverk for reinbeite. Noe som har ført til konflikter.

De berørte reindriftssamene på norsk side har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK.

Svensk minister: – Ikke behov for konvensjon

Den svenske landbruksministeren Sven-Erik Bucht mener man kan drive grenseoverskridende reindrift uten å ha en reinbeitekonvensjon på plass.

Lappekodisillen fra 1751 er en avtale mellom Sverige og Danmark-Norge som fortsatt gjelder i dag. I denne står regler for grenseoverskridende reindrift, og man må derfor ikke ha en reinbeitekonvensjon for å kunne gjennomføre grenseoverskridende reindrift, skriver Bucht i en e-post til Sameradion.

Grenseoverskridende reindrift er en viktig sak for den svenske landbruksministeren, hevder han i e-posten. Bucht mener det er god grunn til at avtalen har tatt lang tid.

– Det er spørsmål om forankring og rettssikkerhet, man kan derfor ikke forhaste seg før dette er på plass, skriver Bucht som ønsket videre samtaler med Norge.

Rein

BEITER I TO LAND: Noen reindriftssamer i Sverige og Norge har beiterett i begge landene, men på grunn av manglende avtale mellom landene er det ikke avklart hvordan dette løses i praksis. (Reinsdyrene på bildet har ikke med denne saken å gjøre.)

Foto: Knut-Sverre Horn

– Uheldig at deres stemme ikke er hørt

Sametingene på norsk og svensk side hadde satt ned en arbeidsgruppe, som jobbet med løsninger for hvordan grenseoverskridende reindrift skulle fungere. Arbeidsgruppen gjorde ferdig sitt arbeid i 2014 – men deres forslag ble ikke tatt med i forslaget til reinbeitekonvensjon.

– Det er uheldig at man ikke har tatt til seg den samiske arbeidsgruppens forslag, sier lederen for Svenske samers riksforbund, Jörgen Jonsson.

Ansiktsbilde av Mariann Wollmann Magga i kofte utendørs

– STATENE MÅ TA ANSVAR: Sametingsråd Mariann Wollmann Magga mener Norge og Sverige må ta ansvar for å få på plass en avtale.

Foto: Åse Pulk / Sametinget

Også det norske Sametingets reindriftspolitiske talsperson, sametingsråd Mariann Wollmann Magga er svært kritisk til at samenes eget forslag ikke er tatt med i samarbeidet mellom de to nasjonalstatene.

– Regjeringene et samlet forslag, nærmest servert på sølvfat, men evnet ikke å agere for å ratifisere avtalen. Dette ansvaret for manglende konvensjon, og de følgende dette får, må regjeringene ta på sin kappe, sier Magga.

Hun mener det har ført til at konfliktnivået har tilspisset seg.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.