Svenske Johanna: - Bjørnen stirret meg rett inn i øynene

Skulle mate reinsdyrene, der sto det en bjørn rett foran henne.

Johanna møtte bjørn

Alle har hørt barnesangen der bjørnen sover i sitt lune hi og at den ikke er farlig. Vel, det gjelder ikke i Johanna Seväs tilfelle.

Mandagkveld skulle Johanna mate reinsdyrene som en hvilken som helst dag. Hun dro alene til gjerdet som ligger noen kilometer fra huset i Sudjavaara ved Kiruna i Nord-Sverige. Plutselig sto det en bjørn rett foran henne.

– Jeg hadde lagt ut maten til reinsdyrene, snudde meg og der lå bjørnen 50 meter unna og så på meg. Jeg hadde hjertet i halsen, sier reineier Johanna Sevä.

Tør ikke mate reinen i området

En sulten bamse hadde tatt seg inn i gjerdet og drept to reinkalver. Nå tør ikke familien lenger å mate reinen i innhengningen.

– Hadde jeg kommet senere hadde den sikkert tatt flere, ettersom den befant seg i nærheten hele tiden.

Lasse Kuhmunen

Lasse Kuhmunen fikk tillatelse til å skyte bjørnen

Foto: SVT

Johanna ringte etter hjelp, og Lasse Kuhmunen ringte for å få tillatelse fra Länsstyret til å felle bjørnen.

– Det er ikke noe gøy at bjørn tar seg inn i gjerdet for å ta rein. Vi prøvde å skremme den vekk etter alle kunstens regler, men den dro ikke, sier Kuhmunen

Hva tenker du nå fremover?

– Neste år vil vi sette opp gjerde nær huset. Her kan vi ikke mate lenger.

Nesten utryddet

Artdatabanken ved Sveriges landbruksuniversitet har nylig satt bjørnen på rød liste, som betyr at bjørnebestanden er så redusert av jakt at den er nesten utrydningstruet.

– Jeg mener at de fantaserer, det er jo masse bjørn. Når de tar seg inn i gjerder må det finnes masse bjørn, sier Kuhmunen.

Johanne er ennå redd etter møtet med bjørnen, og forteller at hun ikke helt har landet etter møtet med den firebeinte bamsen.

– Jeg har alltid ønsket å se en bjørn, men kanskje ikke så nært, sier Johanna.