Svensk støtte til samisk filmskaper

Både samiske Marja Bål Nango og Erik Poppe fikk støtte til henholdsvis «Hilbes biigá» og «Kongens nei» av Svensk filminstitutt.

Marja Bål Nango

Marja Bål Nango er en av de unge og taltenfulle samiske filmskaperne som vil ut i verden med sin kunst.

Foto: Johan Mathis Gaup / Pressebilde

Poppe støttes med 1.500.000 svenske kroner, mens Nango får 150.000, melder nettsiden rushprint.no.

Nango vant tidligere i år debutantprisen Skårungen under Tromsø internasjonale filmfestival for «Hilbes biigá», en kortfilm som har begeistret blant annet Expressens kritiker Gunilla Brodrej som mener at:

«Filmen lämnar de traditionella samemarkörerna därhän och beskriver tonårsliv under midnattssolen. Glesbygdshäng ser ungefär likadant ut överallt. Killarna sladdar med sina hojar och tjejerna försöker dricka sig fulla på Vademecum.»

Da Bål Nango fikk debutantprisen for filmen, begrunnet juryen det med at hun hadde laget en modig film med temaer som berører ungdom:

«Årets Skårunge har klart å skape et modig og direkte portrett av vennskap og sjalusi. En film som tar opp store og komplekse tema, og viser indre følelser i tilsynelatende små øyeblikk i livet. Årets vinner får også uerfarne skuespillere til å gi energiske opptredener og liv til karakterene.»

«Kongens nei – Tre døgn i april» av Erik Poppe handler om de tre første døgnene etter Tysklands invasjon av Norge og senkningen av Blücher ved Oscarsborg natt til 9. april 1940.