– Da min avdøde mor ble nevnt smilte jeg ekstra

BANGKOK (NRK): Susanne Næss Guttorm (22) var fire år gammel da moren døde av kreft. Torsdag kveld sendte hun et smil opp til moren da hun gikk på Miss Universe-scenen.

Miss Universe 2018

SMIL: I dette antrekket entret Susanne Næss Guttorm åpningsdelen og i preliminary rounds. I aftenkjoledelen byttet hun om til et annet antrekk.

Foto: Amorn Pitayanant / Miss Universe Organization

– Susanne går på byggingeniør-studier i Oslo. Moren hennes døde av kreft da hun var fire år. Nå er hun med i kreftorganisasjoner som hjelper til- og kjemper mot kreft, ble det sagt fra scenen.

I det man hører moren hennes blir nevnt kan man tydelig se at 22-åringen lyser opp.

– Det kan høres litt klisje ut, men da moren min ble nevnt så løftet jeg hodet og smilte ekstra, sier Guttorm til NRK etter det som kalles «preliminary rounds» på engelsk.

  • Se hvordan Susanne så ut på scenen i hennes delte innlegg under:

I dag var det preliminary konkurranse i miss Universe, og dommerne velger top 20. Tusen takk til alle som har støttet...

Posted by Susanne Næss Guttorm on Thursday, December 13, 2018

– Spesielt å høre de fortelle om mamma

«Preliminary rounds» kan sammenlignes med «kvalifisering» eller direkte oversatt «foreløpige runder».

I kveld gikk alle de 94 missene på scenen i Impact Arena som også skal brukes under finalen mandag morgen lokal tid. Denne konkurransedelen inneholdt aftenkjole og bikinidel.

Etter at samtlige har vært på scenen velger de kvinnelige dommerne sine topp 20 favoritter. Disse favorittene blir ikke annonsert før finaleshowet mandag morgen i Bangkok. De som er innen topp 20 går videre i showet.

– Det var veldig spesielt å gå ut på den gigantiske scenen og høre de fortelle om mamma. Det ga meg en helt spesiell følelse, sier en åpenhjertig Guttorm.

Hun har vært med å fremmet kreftsaken også tidligere. I kvalifiseringsrundene i Miss Norway var Kreftforeningen hennes hjertesak.

Miss Universe 2018 - Susanne Næss Guttorm under preliminary rounds

BIKINI: Dette er en av to plagg alle missene bruker under preliminary rounds. I Amerika har de avsluttet bikinidelen, denne delen levert fortsatt i Miss Norway.

Foto: Patrick Prather / Miss Universe Organization

Møtt av jubelbrøl

Inne i Impact Arena er det plass til 12.000 personer og «preliminary contest» ble direkteoverført via Miss Universe hjemmesider.

I fjor var det over 4.4 millioner amerikanere som så den direktesendte finalen på FOX, ifølge det amerikanske nettstedet TVLine (ekstern lenke). Fjorårets Miss Universe-vinner ble Sør-Afrikanske Demi-Leigh Nel-Peters.

Guttorm og de andre missene har gjennom deres opphold i Thailand gjennomført flere generalprøver og andre lignende øvelser. Dette har vært med på å gjøre Guttorm trygg på scenen.

– Vi har blitt en gjeng med godt samhold, så jeg var ikke nervøs siden alle støtte hverandre.

Da man kom på scenen ble man tatt imot med et brøl. Folk jublet, ropte «Go Norway» og heiet, sier Guttorm.

De tre neste dagene frem mot finalen skal Guttorm og de 93 andre missene bruke på øvinger. Klokken ett, natt til mandag i Norge, starter finaleshowet og de 20 beste fra preliminary rounds avsløres.