NRK Meny
Normal

– Total ansvarsfraskrivelse

– Landbruksministeren kommer tre år for seint, sier Magne Klingsheim i NiF.

Magne Klingsheim

Magne Klingsheim i Naturvernforbundet i Finnmark.

Foto: Gyda Katrine Hesla

Naturvernforbundet i Finnmark (NiF) følger nøye med utviklingen i den dramatiske situasjonen for reinsdyrene på Finnmarksvidda.

– Minst tre år for seint

Magne Klingsheim i NiF, skriver i en uttalelse:


– Lars Peder Brekk må gjerne komme til Finnmark og fortelle hvordan han vil ha det – men han er minst 3 år for seint. Nå må han ta med seg noen rundballer og slaktemillioner for å begrense dyretragedien og følgevirkningene for samisk reindrift og naturmiljøet i Finnmark.

– Har sittet på gjerdet

Forbundet påpeker at reintallsutviklingen har vært urovekkende i 5 år og at slaktevektene har rast fra 20 kg i snitt til under 13 i mange distrikter i vest og midt Finnmark, mens de ansvarlige myndigheter bokstavlig talt har sittet på gjerdet:

Reindød på Finnmarksvidda

I følge Klingsheim, er disse bildene bare starten på en større tragedie.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Lars Peder Brekk har vært minister for reindrifta i hele denne perioden, NRL har væt med på å forhandle frem årlige reindriftsavtaler og ny reindriftslov. Mattilsynet har fått årlige meldinger om skremmende utvikling i reintall og slaktevekter.

Menneskelig ruin

– Krisen er i startfasen , det er seks måneder igjen til det vokser frem nytt for. Dyretragedien kommer til å rulle og gå i måneder og med menneskelige ruin og tragedier i kjølevannet.

– At de nå skyver ansvaret ned på den enkelte dyreeier er ikke bare oppsiktsvekkende men en total ansvarsfraskrivelse
Spørsmålet er hvordan det hadde gått med den reindriftsutøver som hadde handlet riktig i tide. Han hadde vært ute av næringa og har ikke hatt andre muligheter enn å posisjonere seg eller gi opp, sier Klingsheim i uttalelsen.