NRK Meny
Normal

Reindriftssjefen etterlyser tørkakjøtt

– «Tørka kjøtt» står det på plakater over store deler av Finnmark om sommeren…Men jeg har som regel ikke sett noe tørka kjøtt i det hele tatt.

Ivar Ekanger

Ivar Ekanger har vært konstituert midlertidig som direktør ved Statens reindriftsforvaltning siden februar i år.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Dette skriver Ivar Ekanger på sin facebook-side. Ekanger har vært konstituert midlertidig som direktør ved Statens reindriftsforvaltning siden februar i år.

Lysten på tørkakjøtt har i sommer tydeligvis vært så stor, at han han stukket innom alle de stedene der han har sett "tørka-kjøtt-plakat" langs E6 i Finnmark.

Men kun én gang har han lyktes, dog ikke med full klaff:

– Det kjøttet klarte ikke tennene mine å bite høl i.

Reindriftssjefen forteller på sin facebook-side at også hans sommergjester har gjennomsøkt hele Alta etter tørkakjøtt. Men uten hell. Unntaket er tørka reinhjerte som var å oppdrive på spisestedet Kokkejævel Hoftepluss.

Etterlyser også husflidsprodukter

Men det er ikke bare manglende tørkakjøtt som opptar den midlertidige reindriftsdirektøren. Ifølge ham får ikke turister kjøpt produkter med preg av Finnmark.

– Men enda verre – reindriftsnæringa går glipp av store inntekter. Et slikt utsalg ville også gjort Alta enda mer turistvennlig, skriver reindriftsdirektøren med adresse til kommunens ordfører.

Han håper på at noen sørger for minst ett permanent utsalgssted av samiske husflidsprodukter sentralt i Alta som er vertskommunen til Statens Reindriftsforvaltning.

– Og alle dere som selger "tørka kjøtt" burde bytte ut de håndskrevne papplatene med mer proffe skilt som forteller at dere selger samisk husflid og ikke reinkjøttprodukter.

Tar sukket på alvor

Ordføreren i Alta, Laila Davidsen (H), tar sukket fra reindriftdirektøren på alvor, og mener at også andre i Finnmark burde gjøre det samme.

– Det er uheldig dersom turister og andre ikke får tak i varemerkene for Finnmark. Både tørkakjøtt og husflidsprodukter må bli mer tilgjengelig, svarer Davidsen.

Selv stopper hun vanligvis ikke ved utsalgsstedene som finnes langs veiene, og kan derfor ikke skilte med samme skuffelse som reindriftsdirektøren har vært utsatt for.

– Men det er ikke heldig hvis man reklamerer for salg av tørkakjøtt når man i realiteten ikke har dette å selge. Det er heller ikke heldig dersom utsalgssteder ikke kan tilby kvalitetsprodukter til turister, svarer Davidsen.

Frir til interesserte

Som ordfører lover hun å gjøre alt for å tilrettelegge profesjonelle utsalgssteder i Alta, både for tørkakjøtt og lokale husflidsprodukter.

– Det er ikke kommunens oppgave å igangsette næringsvirksomhet. Men vi bidrar gjerne med hjelp til folk som ønsker å etablere slik virksomhet, svarer ordføreren i Alta, Laila Davidsen.

– For negativt utgangspunkt

De fleste har trykket på "liker"-knappen. Men sukket fra reindriftsdirektøren skaper ikke bare begeistring. Enkelte av hans facebook-venner mener at han har for negativt utgangspunkt.

Her er noen av kommentarene:

«Hadde det ikke vært på høvelig å hatt en tråd på en slik side der vi kan skive hva vi er stolte av angående reindriften, både store og små ting?»

«Om anledningen byr seg, kan du vise dine gjester litt mer av fylket. I Øst-Finnmark er du velkommen.»

«For at reindrifta skal beholde sin posisjon og bli sterkere, er næringa avhengig av at andre også ser verdiene våre og ønsker å hjelpe/fremsnakke næringa.»

«Sett en regel med to positive saker før man kritiserer noe.»

Hjertesukk

Ivar Ekanger forteller at han har fått en rekke henvendelser etter sitt hjertesukk.

– Min mening er ikke å rakke ned på de flotte produktene som jeg vet finnes i Finnmark. Men det hjelper lite å reklamere med tørkakjøtt når salgsbodene tilbyr helt andre produkter. Og når salgsbodene i tillegg ofte ligger på steder med en fartsgrense på 90 km/t, så er det vanskelig for bilister å stoppe her.

Ivar Ekanger er glad for at ordføreren i Alta tar hjertesukket hans på alvor.

I løpet av dagen skal han også ha en prat med ledelsen for Alta lufthavn.

– Jeg håper på at de kan stille til disposisjon en plass hvor det blir mulig å selge tørkakjøtt, duodji og andre lokale husflidsprodukter.