Hopp til innhold

Suksess uten masseproduksjon

Lokale småskalabedrifter er velkommen, mens masseproduserte varer er uønsket. Dette har gjort Vuonnamárkanat til en suksess.

Vuonnamárkanat 2012 - Nesseby

Vuonnamárkanat er et fargerikt skue og har blitt arrangert i Varangerbotn siden 2006.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Elen Kristine Mathisen

Elen Kristine Mathisen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg er her for å se på det samiske markedet. Her finner jeg mange forskjellige samiske varer og møter mange andre samer. Jeg møter mange kjente. Jeg har også døtre som bor her, sier Elen Kristine Mathisen fra Kautokeino.

Hun har hvert år siden markedet startet i 2005 kjørt de 330 kilometerne fra hjembygda i Vest-Finnmark til Varangerbotn i Øst-Finnmark.

Ny publikumsrekord

I år ble det satt ny publikumsrekord. Arrangørene opplyser at mellom 2200-2300 var innom markedet i år. Den gamle rekorden er fra i fjor . Da var det rundt 2000 besøkende.

– Vi er veldig fornøyd. Det var et skikkelig bra marked i år. Stor variasjon i produktutvalget og god mat. Folk var fornøyd. Tidligere har vi hatt store utfordringer med parkeringen av alle bilene som kommer hit, men i år gikk det også kjempebra. Da skal vi ikke klage, sier museumsleder og prosjektleder for markedet, Mia Krogh.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vuonnamárkanat 2012 - Nesseby

Også hesten har sin plass under Vuonnamárkanat.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Elen Kristine Mathisen sier at hun alltid er på utkikk etter noe under slike markeder, men hun vil ikke fortelle hva det er.

– Det kan jeg ikke fortelle hva jeg er på utkikk etter, men her får du virkelig sett mye forskjellig. Dette er en fin plass for å mette øynene, sier Elen Kristine Mathisen og smiler lurt.

Hun sier at det er viktig for henne at Vuonnamárkanat har mye samisk håndverk, såkalt duodji. På denne måten er markedet med på å sikre at gamle tradisjoner føres videre.

– Viktig med kvalitetssikring

Fra 2012 er Vuonnamárkanat utvidet til å være både salgsmarked og festival. Selve markedet, som er fritt for masseproduserte ting og med en klar samisk profil, står fortsatt i sentrum. Festivalen består av ulike aktiviteter, kurs, seminarer, og går over tre dager.

Jane Juuso

Arrangør Jane Juuso.

Foto: Jaane Juuso / NRK

– Firmaene som ønsker å delta i salgsmarkedet sender inn en beskrivelse av produktene sine. Når de kommer hit sjekker vi produktene som skal selges for å se om det passer inn i markedsprofilen vår. Her finner du både samisk håndverk (duodji), naturprodukter, matvarer og mye annet. Det viser seg at folk er ærlige og har nettopp de produktene de har redegjort for skriftlig, forklarer Jane Juuso i arrangementsstaben.

For arrangørene er det viktig at salgsproduktene ikke er masseprodusert i Kina, Hong Kong eller Taiwan for den saks skyld.

– Vi ønsker å være med på å markedsføre de småskalaprodusentene som virkelig produserer kvalitetsprodukter. Vi har mange veldig dyktige produsenter i Finnmark, og disse produktene er ellers veldig vanskelig å finne. Det er også fint å ha et marked fritt for de samme lakrisselgerne og pølseselger, som du finner i så altfor mange andre markeder, forklarer Juuso.

– Kjemperespons fra publikum

Inger-Lise Røsberg fra Alta har i 20 år drevet med klesdesign. I år var det første gang hun hadde en egen salgsbod i Vuonnamárkanat, og hun er storfornøyd med salget.

– Det har vært kjempe, kjempebra. Det er jo bare en dag, så det er veldig hektisk de timene det pågår. Men det har gått veldig bra. Så jeg er kjempefornøyd, sier en storfornøyd Inger-Lise Røsberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inger-Lise Røsberg

Klesdesigner Inger-Lise Røsberg.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hun har visst om messa lenge, men først i år passet det å delta.

– Det er første gang jeg er med, men jeg har visst om messa og jeg har lenge hatt lyst til å komme hit. Nå ble jeg endelig å komme og jeg kommer også til neste år, lover Inger-Lise Røsberg.

Ordfører Knut Store

Ordfører Knut Store.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ordføreren i Nesseby, Knut Store, sier at Vuonnamárkanat er en viktig hendelse for folk som bor i kommunen. Han er også fornøyd med markedets profil.

– Det er viktig at det er produkter fra vårt område. De er produsert her nordpå og de er ikke masseprodusert. Samene har alltid vært slik at vi selv lager mye av det vi trenger. Det ser ut til at folk som kommer hit vil ha nettopp slike varer, sier ordfører Knut Store.

Ordføreren har selv gått rundt på markedet og funnet varer han synes er fint å ha med hjem. Han viser stolt frem noen naturprodukter, som er laget av et firma i Finnmark.

– Dette er produkter jeg kan bruke for å få litt mer smak på maten, forklarer ordføreren.

Korte nyheter

 • Golbma guovžža báhččon Trøndelágas

  Davvi-Trøndelagas Lijres bážii almmái guovžža guvttiin čivggain sotnabeaivve. Almmái čuoččuhii guovžžaid fallehan misiid ja son almmuhii ieš bolesiidda, ahte lea šaddan báhčit. Boles lea dutkagoahtán ášši. -Ášši oktavuođas lea okta balahuvvon olmmoš, dieđiha bolesadvokáhta Ole Andreas Aftret preassadieđáhusas.
  Luondduvalljodatlága mielde oažžu goddit spire, jos dat falleha bohccuid. -Sii leat dutkagoahtán leago ná geavvan ja árvvoštallet ášši dan vuođul, dadjá Aftret.

 • Barentsčállingottis ain doaibma

  Barentsčállingotti galggašii heaittihit go oktasašbargu lea nohkan ja das eai leat šat dat doaimmat mat leamašan, dan, oaivvilda Nordlys-áviisa politihkalaš redaktevra Skjalg Fjellheim. -Dáid Ruošša ja Norgga oktasašbargui oaivvilduvvon ruđaid sáhttá baicce eará doaimmaide geavahit, oaivvilda Fjellheim. Suinna ii leat ovtta oaivilis čállingotti jođiheaddji Lars Georg Fordal. - Vaikko vel soahti Ukrainas lea bissehan buot politihkkalaš ja almmolaš oktasašbarggu Ruoššain de Barentsčállingottis lea ain doaibma, dadjá Fordal.

  Leder for Barentssekretariatet Lars Georg Fordal
  Foto: Morten Jentoft, NRK
 • Thunberg skeŋkii 30 000 euro Sámi nuoraide

  Ruoŧŧelaš birasaktivista Greta Thunberg skeŋkii Suoma Sámi Nuoraid searvái 30 000 euro dálkkádatbargui. Thunberg oaččui 30 000 ( sullii 312 000 Nok) Maailmanmuttajat-bálkkašumi Niemi Palvelut Oy fitnodagas dálkkádatbarggus ovddas ja dán son attii skeaŋkan Sámi Nuoraid searvái mii ávvudii 30 jagis vahkuloahpas. Thunberg mearridii skeŋket bálkkašumis nuoraid searvái go leat buori barggu bargan dálkkádatrievdademiid oktavuođas.

  –Eamiálbmogat dovdet ja gillájit dálkkádatrievdademiid váikkuhusain ovddimus ja maiddái eastadit dálkkádatrievdademiid. Danne investeren sin bargui ja árbedihtui lea seamma go dálkkádaga suodjaleapmi, dajai Thunberg videosártnistis.
  -Sii barget boahttevuođa ovdii go barget dálkkádatbargguin ja dál sii besset eanet oassálastit dálkkádatságastallamiidda, dadjá Suoma Sámi Nuoraid searvvi ságadoalli Petra Laiti, čállá YLE Sápmi.

  Greta Thunberg var med på pressekonferansen via Zoom.
  Foto: WHO