NRK Meny
Normal

Styret utsetter kunstskolens «dommedag»

Styret for Kunstskolen i Karasjok vedtok i dag å utsette behandlingen av skolens fremtid til etter at Finnmark fylkeskommune har behandlet pengesøknaden deres.

Ingunn Utsi, Áilluhačča muitosemináras 23.03.13.

Styreleder Ingunn Utsi sier at det er håp om å redde kunstskolen hvis Finnmark fylkeskommune også blir med på spleiselaget. Bildet er fra minneseminaret om Nils-Aslak Valkeapää 23. mars 2013.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sápmi

– Under dagens styremøte diskuterte vi skolens videre skjebne. Et av alternativene var å legge ned skolen fra 1. desember. Men etter at vi fikk signaler fra Finnmark fylkeskommune om at de trolig også vil bevilge ekstramidler til skolen, vedtok vi å utsette behandlingen av saken til fylket har fått behandlet vår søknad, Saken skal opp i fylkestinget 10. desember, opplyser styreleder Ingunn Utsi.

Vedtaket betyr at Kunstskolen i Karasjok har halvannen måned igjen før den eventuelt legges ned eller får grønt lys til å fortsette i hvertfall til våren 2016.

Utsi sier at styret nå har vedtatt at skolen i allefall skal drives til slutten av desember.

Rektor jobber uten lønn

Kunstskolen sliter med økonomien på grunn av altfor få elever. Skolen hadde regnet med å få 13 elever i år, og brukte det som grunnlag da de søkte om tilskudd fra Utdanningsdirektoratet.

Ved skolestart viste det seg at de i år har kun seks elever. Dermed har Utdanningsirektoratet bedt skolen om å tilbakebetale 164.097 kroner. Skolen har per i dag utestående fordringer på rundt 630.000 kroner.

Eva Aira

JOBBER GRATIS: Rektor Eva Aira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Situasjonen ved skolen har vært vanskelig allerede fra skolestart, og regnskapsføreren har måttet sette innkjøpsstopp.

Rektor Eva Aira har heller ikke tatt ut lønn til seg selv siden september og hun tar med seg blant annet toalettpapir hjemmefra i håp om å redde skolen.

Styret har søkt tre instanser om støtte på tilsammen 750.000 kroner. Vertskommunen Karasjok og Sametinget har gitt tilsagn om 250.000 kroner hver, forutsatt at de to andre finansiørene også gjør det samme.

Finnmark fylkeskommune har svart at de ikke kan gi et svar før fylkestingets budsjettbehandling 10. desember.

Elevene gir ikke opp håpet

De seks elevene ved skolen har ennå ikke gitt opp håpet om at skolen deres skal overleve.

Ragnhild Vassvik Kalstad

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

For å skaffe de resterende midlene som mangler for å drive skolen videre ut skoleåret, har de startet en nettauksjon. De prøver å få solgt de beste bildene hver av elevene har laget så langt i dette skoleåret.

– Vi gjør det i håp om å kunne samle inn de 250.000 kronene som mangler. Jeg håper at det finnes folk, foreninger, firmaer eller enkeltpersoner som har lyst til å være med på å redde skolen vår, sier initiativtager Elin Andersen (42) fra Tana.

Uttalelsene til fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap) kan tyde på at håpet er berettiget.

– Vi føler et visst eierskap til skolen i og med at vi var med i startfasen og ivret for at skolen skulle få den finansieringen de trengte for å starte opp. Selv om dette ikke er en lovpålagt oppgave for oss å følge opp det arbeidet, så vil vi gjerne være med på å bidra, sier fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik.

Kunstskoleelev Elin Andersen forteller om aksjonen for å redde skolen sin.

SE VIDEO: Elin Andersen viser et av billedtrykkene som skal auksjoneres bort. Foto/redigering: Samuel Frode Grønmo