Hopp til innhold

Studio Sápmi er tilbake

Jon Rønningen var verdens beste bryter, men etter karrieren fikk han angst og ble deprimert.

Studio Sápmi 19/11-2017

Fra venstre: Ella Marie Hætta Isaksen, Gunn Rita Boine og Jon Rønningen.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Dobbelt olympiske mesteren Jon Rønningen er aktuell med biografien «Hode i klemme». I boka kan man lese om Rønningens problemer etter endt idrettskarriere.

I ukens «Studio Sápmi» forteller Jon Rønningen hvordan angst og depresjon gjorde livet vanskelig å leve. Selv de enkleste tingene ble nærmest umulige.

– Det å dra på butikken for å handle, bare det ble vanskelig. Jeg trakk for gardiner, låste døren og sluttet å svare telefonen, forteller Jon Rønningen i ukens «Studio Sápmi».

Det Rønningen ikke visste var at «Studio Sápmi» hadde funnet en video av han fra 1996.

– Nei nei, har dere funnet den? Huff, den skjemmes jeg av, jeg vil ikke snakke om den.

I programmet kan du se videon som Rønningen ikke liker å se sjøl.

Fersk verdensmester

Vi blir også bedre kjent med Gunn Rita Boine som i oktober ble verdensmester i sandbryting. Hun vil gjerne bli olympisk mester i 2020.

– Det er jo drømmen, men vi får se, jeg kan ikke love noe, smiler Boine lurt.

Gunn Rita Boine
Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

I «Studio Sápmi» forteller hun om en annen viktig kamp i livet, å ta tilbake det samiske språket som hun mistet i barndommen.

Energiske ISÁK

Ukens artist er ISÁK, med tidligere Sámi Grand Prix vinneren Ella Marie Hætta Isaksen i spissen. Bandet er kjent for å ha mye energi på scenen under konsertene.

– Det er publikummet som gir oss adrenalin, jeg er ikke særlig godt fysisk trent. Men på grunn av adrenalinet så klarer jeg å være veldig energisk på scenen, sier Ella Marie.

Her kan du se når bandet fremfører sangen «Face the truth».

Bandet ISÁK
Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Programmet sendes også på NRK1 søndager klokken 2315.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse