Studentleder: – Koftedagen synliggjør samene

I 2014 arrangerte oppfinnsomme samiske ungdommer den første koftedagen. Fem år senere kan det slås fast at dagen er en suksess.

Gáktebeaivi, koftedagen i Tromsø, UiT

KOFTEBUKETT: Noen av de koftekledde samiske studentene ved UiT samlet til fotografering. Studentleder Leif Henrik Halvari er nummer fire fra venstre.

Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK

Leif Henrik Halvari

Studentleder Leif Henrik Halvari.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK

– Oppslutningen om koftedagen ser ut til å øke for hvert år. I dag var 20 koftekledde med på felleslunsjen vår og det er veldig bra, sier leder Leif Henrik Halvari i Samisk studentforening i Nord-Norge.

Han betegner koftedagen som en suksess.

– Denne dagen gir oss samiske studenter grunn til å ta på oss kofte i hverdagen. Det er bra at vi har flere dager i tillegg til samenes nasjonaldag, sier Halvari.

– Koftedagen er viktig

Den nasjonale koftedagen ble første gang markert 10. april 2014. Det var den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh som innførte koftedagen for å hedre den tradisjonelle samiske bekledningen.

Anna Linnea Fjellheim Varsi

Anna Linnea Fjellheim Varsi.

Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK

Anna Linnea Fjellheim Varsi fra Røros sier at koftedagen er viktig for henne.

– Vi må bidra alle sammen for å vise at vi er her. Vi befinner oss i en by, der kanskje mange ikke har sett samer før. Derfor er det viktig at vi tar på oss kofta og er stolte over den vi er, sier Varsi.

Den unge sørsamen sier at hun bruker det samiske festplagget ganske ofte.

– Her er det mange samiske arrangementer i regi av studentforeningen. Jeg ser også at koftedagen bare blir større og større, sier hun.

– Slengbemerkninger

Halvari sier at det ikke alltid er like lett å være same og å ha kofte på seg.

Stina Lillian Eira Hætta

Stina Lillian Eira Hætta.

Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK

– Når man er ute i byen så kan en titt og ofte høre folk som sier stygge ting og kommer med slengbemerkninger. Koftedagen er med på å gjøre kofta mer vanlig for ikke-samer, sier Halvari.

Stina Lillian Eira Hætta er helt enig.

– Jeg er fra Kautokeino. Der står kofta sterkt og er helt vanlig, men jeg tror det må være inspirerende for samer fra steder der kofta står svakere å ha en slik dag, mener Stina Lillian Eira Hætta.