UiT med strengere alko-regler: – Vil inkludere alle i fadderuka

– De viser at de er et universitet for alle, enten om man liker alkohol eller holder seg unna, sier student.

Elle Martine Eira

POSITIV: Student og leder for Samisk Studentforening i Nord-Norge Elle Martine Eira roser de nye retningslinjene.

Foto: Privat

UiT Norges arktiske universitet har innført nye retningslinjer for alkohol under fadderuka. De ønsker at fadderuka skal ha fokus på aktivitetene, ikke alkoholen.

Det skriver de på sin nettside.

Vil fjerne drikkepress

Med de nye retningslinjene ønsker universitetet å ha fokus på at det skal være mulig å delta i fadderuka uten å måtte drikke alkohol, eller måtte forklare hvorfor man ikke gjør det.

– Det viser hvilke holdninger som forventes av oss studenter, sier Elle Martine Eira, som er student og leder for Samisk Studentforening i Nord-Norge (SSDN).

– Er det mye drikkepress i fadderuka?

– Jeg tror at der det inntas alkohol, der er det også drikkepress. Jeg syns at det er bra at UiT tar det første steget for at studenter kan snakke om hvilke forventninger vi har til hverandre, sier Eira.

SSDN har tidligere hatt både alkoholfrie arrangementer og arrangementer hvor det nytes alkohol, og hun tror at med den nye ruspolicyen vil gi ideer på hvordan de kommende arrangementene deres skal være.

– Vil inkludere alle

Neste uke inntar nye studenter UiT, og faddere står klare for å ønske de velkommen.

Fadderuka handler om å inkludere gi nye studenter en best mulig velkomst og start på studentlivet.

Men mange forbinder fadderuka med fest og fyll, og blir ofte sammenlignet med en ny russetid. Dette bekymrer fadderorganisasjonene.

Undersøkelser viser at hvis man ikke drikker, kan noen føle seg utenfor, ifølge Ingrid Rabbe Larsen, prosjektleder i AnsvarsFULL (rusforebyggende prosjekt for studentene i UiT)

– I det siste har fadderstyret vært opptatt av at de ønsker å inkludere alle i fadderuka, forklarer Rabbe Larsen.

Ingrid Rabbe Larsen

NY POLICY: Prosjektleder Ingrid Rabbe Larsen i AnsvarsFULL har bidratt i arbeidet med å lage en ruspolicy for studenter ved UiT.

Foto: Mathilde Torsøe

De nye retningslinjene er satt på plass for å vise at man kan velge å ikke drikke, og at uansett om en drikker alkohol eller ikke, så skal man bli respektert.

– Hvis studenter føler at de får unødvendig press på seg av studenter og faddergrupper, så kan de melde ifra til oss, så tar vi det videre, sier leder for DebutUKA Sondre Kaland.

– Ønsker flere valgbare aktiviteter

Tall fra Studentens Helse- og Trivselundersøking 2014 (SHoT) viser at tre av fem mener at det er for mye alkohol i studentmiljøet, og like mange ønsker flere alkoholfrie aktiviteter.

I år er det derfor flere alkoholfrie arrangementer for å tilpasse slik at alle studenter kan være med.

Fadderstyret i UiT Harstad sier at de jobber blant annet med å utvikle alkoholfrie alternativer, såkalte mocktails, som skal selges i studentbarene. Disse mocktailsene vil de gjøre attraktive, både i utseende og pris, slik at de ikke skiller seg unødvendig ut i mengden.

Mocktails er noe Samisk studentforening også vurderer å ta i bruk.

– Dette er noe vi ikke har tenkt på før, men definitivt noe vi vil vurdere å ta med i arrangementene våre hvor det serveres alkohol, sier Eira.