NRK Meny
Normal

Studenter med duodjeutstilling

Samisk Høgskole i Kautokeino åpnet i dag duodji-utstilling hvor elevene de neste dagene skal vise frem noe av det de har laget og lært på skolen.

Inga Elisa Påve Idivuoma

Master-elev i duodji Ingá Elisá Påve Idivuoma er en av de som stiller ut sine ting på Høgskolen i Kautokeino denne uken. Hun er svært fornøyd med undervisningen de får og forteller at hun har lært veldig mye om duodji på skolen.

Foto: Maria Therese R. Oskal / NRK

Det er elever i master og bachelor i duodji som holder utstillingen. Ingá Elisá Påve Idivuoma er en av dem. Hun har tatt tre år bachelor, og avslutter snart sitt første år på masterstudiet, som er på tilsammen to år.

– Et bra lærested

Hun forteller at hun har lært mye om duodji og er veldig fornøyd både med skolen og studiet.

– Dette er et meget bra læringssted, vi har de aller beste lærerene som i tillegg er samisktalende, og vi får lære fra samisk perspektiv, forteller hun.

Veske - samisk duodji

Denne veska er noe av det som duodjielev Ingá Elisá Påve Idivuoma har laget.

Foto: Maria Therese R. Oskal / NRK

For å kunne begynne på bachelor- og masterutdanning i duodji på høgskolen må man kunne en del fra før. Ingá Elisá kunne en god del selv før hun søkte på skolen.

– Man kan ikke begynne på duodjistudiet her uten å kunne noe som helst fra før, for man lærer ikke faget fra grunnen av, sier hun.

– Det er veldig bra hvis man for eksempel har fagbrev i duodji fra tidligere eller har lært på andre måter, forteller hun.

Skaller

Disse skallene er noe av det som studentene i master bachelor i duodji har laget.

Foto: Maria Therese R. Oskal / NRK

Må være kreativ

Duodjifaget består ikke bare i det å sy. Ingá Elisá forteller at de bruker mye tid på å tegne, designe og planlegge arbeidet.

– Det å være kreative er en stor del av arbeidet, i tillegg til at vi har en del teori og skriveoppgaver, forteller hun.

Når hun blir ferdig med mastergraden vet hun ennå ikke helt hva hun vil gjøre, men hun vet helt sikkert at hun vil fortsette med duodji.

– Jeg har lyst å fortsette å designe og lage ting hvertfall, sier hun.

Utstillingen er på Samisk høgskole og varer hver dag til og med fredag denne uken fra kl. 14.00 til 18.00.