Streik rammer 3600 kunder i Finnmark

Etter utvidelsen av streiken energisektoren fra tirsdag 11.oktober, blir 3600 kunder i de samiske kommunene Karasjok, Porsanger og Lebesby i Finnmark berørt.

Luostejok kraftlag

Luostejok kraftlag er en av energibedriftene som rammes av streiken i energisektoren. Tilsammen blir 3600 kunder fra Luostejok Kraftlag i kommunene Karasjok, Porsanger og Lebesby berørt av streiken.

Foto: Piera Balto / NRK

Nå varsler fagforeningene plassfratredelse på 8 nye energibedrifter med til sammen 156 ansatte tatt ut i streik. Sist fredag ble rundt 230 ansatte tatt ut i streik. Dermed vil totalt 38 energibedrifter og 696 ansatte være i streik fra arbeidsdagens start tirsdag 11. oktober 2016.

3600 kunder

Luostejok Kraftlag distrubuerer strøm til til rundt 3600 kunder i Karasjok kommune, østre del av Porsanger kommune og Veidnes i Lebesby kommune. Kraftlagetaget har 29 ansatte, hvorav 19 er tatt ut i streik.

– Vi ber om forståelse for at vi i streikeperioden vil ha redusert service. Det betyr at det kun ved driftsforstyrrelser hvor det er fare for liv og helse (også dyrehelse) og utilbørlig skade for 3. person at feil i nettet vil bli reparert. Ved andre driftsforstyrrelser vil vi eventuelt måtte søke de streikenes fagforening om dispensasjon fra streiken. Dette sier direkrør ved Luostejok Kraftlag, Ole G. Thomassen.

Konsekvenser for strømkundene

Etter at montørene er tatt ut i streik, melder Luostejok Kraftlag at de i liten grad vil kunne foreta retting av feil på strøm og fiber samt begrensning i nytilkoblinger på strøm og fiber. Streiken betyr også ingen eller redusert kundekontakt, sier administrerende direktør i Luostejok kraftlag, Ole G. Thomassen.

Åpningstider under streiken

Luostejok Kraftlag melder om følgende åpningstider under streiken:

Telefontid for publikum: 12:00 til 13:00
Besøkstid: 10:00 til 11:00
Vakttelefon: Alle dager (982 04 661)

Dette bør du som kunde sørge for ved fortsatt streik:

 • At nødlader er oppladet.
 • Ha en radio som går på batterier.
 • Ha liggende en lommelykt lett tilgjengelig, og sørg for å ha batterier både til radio og lommelykt.
 • Ha nok stearinlys og ved til en eventuell ovn/peis.
 • Fyrstikker (lighter kan gå tom for gass).
 • Kjøp inn mat og drikke som ikke trenger kjøleskap/frys.
 • Har du strømaggregat stående? Sjekk at det fungerer!

– Streiker så lenge vi må

Jarle Eide

Forbundssekretær i EL&IT forbundet, Jarle Eide, sier forbundet iike kan akseptere innskrenkning i arbeidstakernes rettigheter.

Foto: Kristian Brustad

Forbundssekretær i El&IT forbundet, Jarle Eide, sier at de er villige til å streike så lenge de må, for å få gjennomslag for sine krav.

Eide sier at montørene er på vakt i 24 timer i døgnet over en periode på 7 dager. Ut fra Arbeidsmiljølovens bestemmelser anses montørene å være på vakt døgnet rundt, og opparbeider seg 1 time fri for hver 5.time på jobb.

– Nå vil arbeidsgiverne svekke denne ordningen, og ønsker at montørene skal opparbeide seg 1 fritime først etter 7 timers jobbing. Dette sier forbundssekretær i EL&IT forbundet, Jarle Eide.

Korte nyheter

 • 97 koronasmittede på sykehus

  Tirsdag var 97 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på sju pasienter fra dagen før.

  21 av pasientene får respiratorbehandling, og 31 ligger på intensivavdeling.