Streamer kampene direkte til nett

– Dette er aktuelt for fotballklubber i lavere divisjon, sier Finnmark fotballkrets klubbutvikler.

Nils Are Gaup

Her kobler streamansvarlig Nils Are Gaup datamaskinen opp mot et videokamera, slik at videoen sendes direkte til internettsiden til laget Real Romsa.

Foto: Johan Ante Utsi, NRK

Streamansvarlig i Real Romsa IL Nils Are Gaup legger informasjon til facebook om at folk har muligheten å følge laget deres live på nett.

– Vi har mange spillere fra Kautokeino og Kárášjok, og derfor tilbyr vi direktesendt fotballkamp til alle fans i disse områdene. Da slipper de å reise flere mil for å se på kampen, sier Nils Are Gaup.

For å illustrere så er det 55 mils avstand mellom Kárášjok og Tromsø.

Spillere med samiske røtter

6. divisjonslaget Real Romsa IL i Tromsø, ble stiftet på slutten av år 2010.

Laget består av spillere med samiske røtter. Flere av lagets spillere kommer fra småbygder, men bor i studentbyen Tromsø.

Livestream

Avstanden har gitt laget inspirasjon for å sende sine fotballkamper direkte via internett. Gaup forteller at de har streamet foreløpig tre kamper og er innstilt på å overføre alle de resterende fotballkampene, så fremt det lar seg gjøre.

– Vi ønsker å streame alle kampene, men av og til er det litt vanskelig i forhold til nettløsning på enkelte stadioner. Hvis det er vanskelig å få internett-tilgang, så benytter vi oss av 3G mobiltelefonlinje, sier Nils Are Gaup.

I følge Troms fotballkrets er Real Romsa ett av to lag i Troms fylke som benytter seg av denne teknologien. 3 divisjonslaget i avdelig 12, Salangen, er det andre laget som streamer kampene sine.

I tillegg til Real Romsa og Salangen er det enkelte klubber som skal ha sendt kampene sine direkte, men da kun avgjørende kamper.

Real Romsa kamp

Real Romsa spiller sine hjemmekamper på Alfheim stadion. Alfheim siida.

Foto: Johan Ante Utsi, NRK


– Interessant for Finnmarksfotball

Det er ukjent hvor mange lag som benytter seg av denne type teknologi i Finnmark, men dette er interessant, i følge klubbutvikler i Finnmark fotballkrets Torkild Østvik:

– Denne teknologien er veldig interessant, og dette burde lag fra Finnmark benytte seg av. Det er såpass mange hjemme som er interessert i å følge laget deres.

I og med denne teknologien ikke benyttes av finnmarksklubber, opplever Østvik telefonstrøm:,

– I dag ringer folk som spør etter pauseresultat og måloppdateringer, så det er interesse for dette, sier Torkild Østvik til NRK.

Hør saken på samisk her: