NRK Meny
Normal

Støtter kystbevegelsen

– Og det bør Sametinget og Finnmark fylkesting også gjøre, mener ordfører i Gamvik.

Inga Manndal

Ordfører i Gamvik, Inga Manndal.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Inga Manndal er en av fem ordfører som mener at Sametinget og Finnmark fylkesting bør støtte kystbevegelsen. Det viser en undersøkelse som NRK Sápmi har gjort.

Fremme kravene til myndighetene

Ordførere i Kautokeino, Båtsfjord, Karasjok og Måsøy mener at det hadde vært viktig at fylkesting og Sametinget jobber sammen i denne saken og fremmer bevegelsens krav til sentrale myndigheter.

Støtte fra indre strøk

Ordføreren i Karasjok, Anne Toril Eriksen Balto, sier at de sammen med Kautokeino kommune har skrevet en felles skriftlig støtteerklæring til kystbevegelsen.

– Jeg tror det som er viktig er at alle sier hva de mener, sier hun.

Klemet Erland Hætta

Ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Dette berører alle, og ved dette så skal man regelrett argumentere og få forståelse for at dette er uhyre viktig for de plassene hvor fiske er næringsvirksomheten, sier ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Kystbevegelsen er lei av at lokalområdets fiske ikke blir levert til fiskemottak i Finnmark. De mener at myndighetenes fiskeripolitikk truer kystområdets bosettelse og overlevelse.

Klar for å samarbeide

Sametingspresident, Aili Keskitalo, sier at de er klare for å starte samarbeidet med Finnmarks fylkeskommuner, såfremt de vil det.

NRK Sápmi lyktes ikke å få en kommentar fra Finnmarks fylkesordfører Runar Sjåstad.