NRK Meny
Normal

Støtte til film om samisk rapper

Norsk filminstitutt gir blant annet støtte til en dokumentarfilm om den samiske rapperen Nils Rune Utsi, aka SlinCraze.

SlinCraze & Aimen

SlinCraze & Aimen under en festforestilling i Rådhuset. Nå blir det dokumentarfilm om den samiske rapperen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB Tema

Simen Braathen er tildelt 845.000 kroner til arbeidet med en film som har arbeidstittelen Maze Represent! Her får vi følge Nils Rune Utsi (25) som forsøker å leve av musikken.

Problemet er bare det at færre enn 20.000 mennesker forstår språket han rapper på. Braathen har skrevet manuset og Stig Andersen er produsent.

Bor hjemme hos mamma

Nils Rune Utsi bor sammen med moren i den vesle, samiske bygda Máze på Finnmarksvidda.

Det er tilsynelatende lite ved ham som matcher det stigmatiserte bildet av samer, eller rappere for den saks skyld.

Han går ikke i kofte, driver ikke med reindrift og bor ikke i lavvo. Kanskje er det nettopp grunnen til at han har blitt en av de fremste, moderne ambassadørene for samisk språk og kultur.

Regissør og manusforfatter

Simen Braathen er utdannet tekstforfatter ved Westerdals School of Communication, i Oslo.

Han har tidligere jobbet tre år i New York, hvor han var med å starte opp NYC-kontoret til det internasjonale reklamenettverket Leo Burnett.

Han har vært nominert til YoungGuns Award 2012, som er en internasjonal hederspris for unge kreative under 30 år, og jobber nå som regissør i Indie Film. «Mazé Represent!» er han første langfilm.

Produsent og produksjonsselskap

Stig Andersen jobbet i mange år som programsekretær i NRK og var med på å starte opp NRK2 før han begynte som regissør i Motlys.

Siden den gang har han vært regissør og produsent i Nordisk Film, samt dokumentarfilmkonsulent i Norsk filminstitutt, før han begynte i Indie Film AS i 2013.

Indie Film AS har siden 1998 produsert både dokumentarserier og enkeltstående dokumentarer, som blant annet «Idas dagbok», «Club7», «Ballettguttene», «Pushwagner», «Prøvetid» og dokumentarserien «Institusjonen».

Jonas som ønsker å finne igjen mamma

Av de øvrige filmene som fikk støtte gikk mest til spillefilmen Et hav imellom. Regissør Torfinn Iversen kan glede seg over 8,2 millioner kroner i tilskudd til barne- og oppvekstfilmen om Jonas som ønsker å finne igjen mamma.

Filmen, som også rommer en skildring av et uvanlig vennskap, har Mona Steffensen bak produsentroret.

Regissør Karianne Berge får drøye 1,4 millioner kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Granatmannen, mens regissør Mari Bakke Riise får 700.000 kroner i støtte til sin film Kayayei: En dokumentarfilm med handling til Ghana.