NRK Meny
Normal

Stortingspresidenten ønsket Sametinget velkommen til Stortinget

– Det at dere møtes i plenum her, i det norske demokratiets kjerne, synes jeg er veldig flott. Sametinget er en viktig komponent i vårt demokrati, sa stortingspresident Olemic Thommessen da han talte til Sametinget som for første gang holder plenumsmøte i Stortinget.

Olemic Thommessen intervju

Stortingspresident Olemic Thommessen talte til Sametinget før konstitueringen av Sametingets plenum i Stortinget.

Stortingspresidenten ønsket velkommen

– Det er en stor glede å kunne ønske dere velkommen til Stortinget. Det er første gang i historien at Sametinget holder sitt plenum på Stortinget, og Sametinget er invitert i anledning Sametingets 25 års jubileum.

Thommessen sa i talen at stortingsbygningen er et viktig symbol på norske demokratiet. Neste år feires bygningens 150-årsjubileum.

Thommessen fortalte også historien til lagtingssalen, hvor Sametinget holder sitt plenum. Lagtingssalen var den faste salen for lagtinget fram til 2009, da Lagtinget hadde sitt siste møte. Det var også her Riksretten møttes. Og under andre verdenskrig var Lagtinget tyskernes rettslokale.

– Her ble folk dømt til døden. Her ble folk viet. Historien sitter i veggene. Historisk er det også at vi i anledning Sametingets 25-årsjubileum denne uken huser Sametingets plenumssamling.

– Stortinget har lagt til rette for at dere skal få gode arbeidsforhold og trives mens dere er her, sa Thommessen og inviterte Sametinget til lunsjmottakelse senere i dag.

Kulturinteressert

Thommessen sa også i talen sin at det ikke er en hemmelighet at han er kulturinteressert.

– For meg fremstår den samiske kulturen som levende, sterk og uforlignelig. Et viktig grunnlag for den rike samiske kulturen legges nettopp gjennom politikken og det arbeidet dere utfører. Og denne uken foregår det altså her i lagtingssalen på Stortinget.

Thommessen fikk en gave av Sametinget, en treskål laget av duojár Per Isak Juuso, som Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski overrakte ham.

Gaski sa i sin tale at det ligger mye symbolikk i at Sametinget er på Stortinget.

– Det er viktig også for Stortinget. Det er viktig for norsk og samisk historie, vi skaper noe i lag, og har en felles, hyggelig opplevelse, sa Gaski.

Sametingets plenum er nå konstituert. I dagens program er blant annet sametingsrådets beretning om virksomheten og framlegging av sametingsrådets redegjørelse om samisk idrett.

Se Sametinget synger sámi soga lávlla:

Sametinget synger sámi soga lávlla

Sametinget synger sámi soga lávlla